- hirdetés -

Választási nagygyűlést tartott a Magyar Szocialista Párt orosházi szervezete a művelődési központ koncerttermében csütörtök este, melyre vendégnek érkezett Mesterházy Attila pártelnök.
Elsőként Fetser János polgármesterjelölt lépett a mikrofon elé, aki szerint hétvégén arról döntenek a választók, milyen legyen a város, a környezetünk, s milyen legyen az ország.

Fetser: „pénzlenyúlás minden területen”

– Azt gondolom, hogy az elmúlt hónapokban ezekre igyekeztünk választ adni. A Fidesz jelöltje most sem vállalta a vitát, pedig lett volna miről beszélni. Például az elherdált 4 évről, és a következő 4 év programjáról. A mi képviselő jelöltjeinknek van programja, mely számon kérhető, ellenőrizhető. Sajnálom, hogy az ellenfeleinknek nincs programja, pedig ahogy mondják, velük a kormány. Velünk meg az állampolgárok – mondta.

Fetser János beszéde közben (klikk a képre)
– Kossuth ki, Gömbös be: szégyenkezik ezért minden orosházi, hogy a fasisztát újra díszpolgárrá avatták. Megszüntették a Vörösmarty, Czina, Eötvös iskolák neveit és a végén azt mondták a legszegényebb gyerekeknek, hogy ha iskolába akartok járni, menjetek Magyarbánhegyesre, mert nincs pénz. Minden orosházi úgy érzi, megalázta őket a jobboldali vezetés – fogalmazott Fetser János és feltette a kérdést, hova lett az elmúlt évek 4 milliárdos adóbevétele, melyből szerinte csak egy életveszélyes kerékpárút épült.
– Üzenném az ügyészségnek, hogy jöjjön ki a városházára és nézze meg az elmúlt 4 év gazdálkodását – tette hozzá.
Pénzlenyúlásként emlegette a fürdőben kifizetett pénzeket, a Libamájfesztivált és az Alföld szálló körüli történéseket.
– Más demokráciát gondolnak az urak akkor, amikor ellenzékben és mást, ha hatalmon vannak: 12 évig vezettem ezt a várost, és ha nincs az öszödi beszéd, ez a város továbbra is előre megy. A mostani vezetők ellenzékben mindig szóvá tették, hogy kevés nekik az 5 nap a testületi anyagok megismerésére. Most, hogy vezetik a várost ugyanerre szerintük elég 3 nap is. A helyi népszavazást is lehetetlenné tették, hogy ne tudják az itteniek megakadályozni az ügyleteiket. Ez a város gazdag, de nem a haverokra kellene elkölteni a pénzt – fogalmazott Fetser János, aki szerint a város 4 éves értékeléséből kiolvasható, hogy Orosházán az adósságállomány megháromszorozódott, mely így már 5 milliárd forint felett van.

Sopánkodás vagy összefogás

Fetser szólt rólunk, azaz a helyi médiáról is:
– Azt mondják a mostani vezetők, hogy annak idején a média cenzúrázva volt. Üssék fel bármelyik újságot az én időmből, és látják, hogy akkor mindenki szerepelt az ellenzék közül. Most pedig sakkoznak a nyilatkozatokkal, és odaírják, hogy bővebben az Oroscafén, amit kevesebben olvasnak, mint az újságot. Vagy eldugják kevésbé látható helyre és odateszik mellé a Fidesz válaszát. Vagy egyáltalán nem jelentetik meg. Még a fotót is cenzúrázzák adott esetben, ahogy a sajátjaink ezt elmondják. És azt is megdöbbenve olvasom, hogy már 21-en dolgoznak a médiában – mondta.
Megfogalmazása szerint a legnagyobb gond az elszegényedés és a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés. A programjukból kiemelte, hogy ingyenessé teszik a piacon való árusítást, olcsóbb köztemetés lesz a városban, visszaállítják az iskolák önállóságát és visszaveszik a Mezgét a megyétől.
– Két lehetőség áll előttünk: tovább sopánkodunk, és nézzük, hogy körülöttünk minden város fejlődik, vagy összefogunk, félretesszük a pártpolitikát, és azt mondjuk: minden okos orosházi fogjon össze és újra lendítsük meg a város szekerét – zárta beszédét Fetser János.

Mesterházy: „nem levelezni, konzultálni kellene”

A polgármester jelöltet a párt elnöke, Mesterházy Attila követte, aki azzal indította beszédét, hogy amilyen az országos vezetés, olyan a helyi is.
– A mostani kormánypárt átveréssel nyert, ezt ki lehet és ki is kell mondani. Az elmúlt 4 évben másról sem beszéltek, mint hogy mindenre az a megoldás, ha a Fidesz kormányoz. Azt ígérték az embereknek, hogy semmit nem kell vállalniuk, csak rájuk szavazni. Illúzióban ringatták az országot, hogy áldozatok nélkül is lehet eredményt elérni – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a beígért radikális adócsökkentésből sem lett semmi, és amit most terveznek, az is a gazdagoknak kedvez.
Kiemelte, az MSZP sosem mondta azt, hogy az emberek nem érdemelnének több fizetést, azonban a válság közepén a lehetőség nem volt meg az emeléshez. Hozzátette, hogy ezzel szemben a Fidesz mindenkinek több pénzt ígért a kampányban, de most már minden vezetőjük azt mondja, nem fognak több pénzt kapni az emberek.
– Akkor hogy van ez? Most már növekszik a gazdaság, és emelés helyett csak életpálya modellt dolgoznak ki. Csak hogy ezért semmit nem adnak a boltban. Az elmúlt 120 napban csak annyira futotta nekik, hogy írtak egy levelet a nyugdíjasoknak, hogy mik a problémáik. Nem levelezni, inkább konzultálni kellene az érdekvédelmi szervezetekkel.

Mesterházy Attila pártelnök (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Mesterházy kitért a közbiztonságra is, miszerint a Fidesz ígéretével ellentétben most több bűncselekmény és baleset van, mint korábban. Megemlítette, hogy terrorelhárító központ néven „Orbán-gárda alakul 10 milliárdból”, amire véleménye szerint semmi szükség nincs.

Felveszik a kesztyűt

A devizahitelekről szólva az MSZP elnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor megígérte, hogy a Fidesz kormány megalakulása után azonnal helyreáll a bizalom a pénzpiacokon.
– Úgy tűnik ez nem vált be, hiszen a svájci frank az egekben van. A buta és felelőtlen beszédek miatt nehéz helyzetbe került több százezer család. Ha lenne egyértelmű gazdaságpolitika, akkor a piac megnyugodna – mondta, és hozzátette: ahelyett, hogy megoldanák a problémát, az IMF-el vitatkoztak, ám mikor rájöttek, hogy nem lehet játszani a nemzetközi pénzpiaccal, akkor beálltak a sorba és visszatértek az előző kormány által vezetett útra.
Szerinte október 3-a után jön a feketeleves, hisz áldozatvállalások nélkül nem lehet sikert elérni.
– Aki ennek ellenkezőjét mondja, az hazudik az embereknek – fogalmazott a pártelnök, aki beszéde végén az MSZP-s jelöltekhez szólva hangsúlyozta: elsősorban az itt élőket képviseljék, és csak ezután foglalkozzanak az MSZP-vel, mert ez a választás az emberekről szól.
– A baloldal fel fog állni. Felvesszük a kesztyűt, és harcolni fogunk a Fidesz ellen, hisz az emberek többet érdemelnek – zárta beszédét Mesterházy Attila.
A fórum zárásaként Fetser János mutatta be egyesével a párt képviselőjelöltjeit, akik pár mondatban beszéltek magukról és programjukról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.