- hirdetés -

Utoljára ül össze ebben a felállásban Orosháza város képviselő-testülete, hiszen az október 3-i választásokig már nem lesz több ülés. De nem csak ezért lesz érdekes a péntek délelőtti tanácskozás, melynek összefoglaltuk a témáit.
Nyolc nyilvános és két zárt napirend szerepel a meghívóban, melyet Németh Béla polgármester küldött ki a képviselőknek és a sajtónak.

Kerékpárút Kakasszékig

Elsőként pályázati önerőt kívánnak biztosítani az Orosháza – Kakasszék bekötőúti csomópontok között megépítendő kerékpárútra. A képviselők már 2008-ban döntöttek arról, hogy a 47-es főút várható fejlesztése mellett – mellyel egyidőben a tervek szerint megépítik majd az út mellett a kerékpárutat is – egy 3,5 kilométer hosszú bekötő kerékpárút építésére pályáznak. Ez a várost kötné össze a 47-es út majdani kerékpárútjával és onnan menne tovább Kakasszékig. Erre akkor 10 millió forintot meg is szavaztak, azonban 2009-ben pénzhiány miatt leállította a kormány ezt a pályázatot. 2010-ben azonban újra kiírták, így – Székkutassal közösen – leporolták a korábbi terveket amiket az azóta elkészített tanulmányok és egyéb tervekkel kiegészítve most újra be kívánnak adni. De azóta minden jóval drágább lett, változtak az előírások és kiderült, hogy régészeti feltárásra is szükség lesz az építkezés területén. A beruházáshoz szükséges területarányos önrész – Orosháza esetében – 15 millió forint lenne, mely a bekerülés 10 %-át teszi ki, a többi 90 %-ot, 135 millió forintot a pályázat fizeti – ha nyer a város.

Termálfűtés az intézményekben?

A város alatt jelentős mennyiségű geotermikus energia rejtőzik. Ennek kihasználására régen készül Orosháza, és úgy tűnik, most jutott el a pályázati fázisig a dolog. 2008-ban a kórház, a tűzoltóság, a Mezgé, a Könd utcai óvoda, az Eötvös iskola, a József Attila iskola, a művház, a városháza és a Táncsics gimnázium épületének geotermikus fűtésére készült megvalósíthatósági tanulmány. Mindezeket a kórház udvarán fúrt termálkútból nyert hőenergiával fűtenék. Ezzel a technológiával nagy mértékben csökkenne az intézmények fűtési költsége, hiszen a gázról átállnának a termálhőre, mely megújuló energiaként korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre alattunk.
A rendszernek elkészült a teljes tervezése, így a város be kívánja adni a közel 1,1 milliárd forintos pályázatot. Azonban időközben a Mezgé fenntartása átkerült a megyéhez, így ha az iskolát ebben a körben kívánják bekötni a fűtési rendszerre, kevesebb lesz a pályázaton nyerhető pénz. (Ekkor ugyanis már nem csak a város, hanem a megye is pályázó lenne, ami sok mindent megváltoztatna). Ezért azt javasolják, hogy a Mezgé most maradjon ki és egy második fázisban, ezen pályázaton kívül, később kapcsolódjon a hálózatra. Az építés 1 milliárdba, míg az összes egyéb költség 100 millióba kerül. A pályázat 60 %-át fizetné mindennek, ami 659,4 millió forintot jelent, a városnak pedig 439,6 millió forintot kellene erre fordítani. Ezt az összeget két év alatt fizetné ki Orosháza.

Az ülést szeptember 17-én, pénteken 9 órától élőben közvetíti az Orosházi Városi Televízió és az OrosCafé.hu. A netes közvetítés a megszokott helyen, a jobb felső sarokban lesz. Az elmúlt hetekben keményen dolgoztunk a tévé és a helyi média technikai megújításán. Ezen a pénteken – stratégiai partnerünnkel, az OrosNetWork-el közösen – egy új rendszert tesztelünk. Mivel ez az adás hangsúlyozottan teszt üzemmódban fut majd az OC-n, így előfordulhat, hogy nem mindenki tud csatlakozni a netes adáshoz, esetleg szétesik a kép vagy a hang. Ez esetben türelmet és megértést kérünk mindenkitől. A tapasztalatokat – jót és rosszat egyaránt – meg lehet velünk osztani az online írott közvetítésnél kommentben.

Az előző ülésen az Egységes Szociális Központban megszüntettek két álláshelyet. Most arról kell határozni a képviselőknek, hogy a két érintett közalkalmazottat saját üres álláshelyein és a várhatóan megüresedő álláshelyeken sem tudja foglalkoztatni a város.

Panelprogram

A város 2008-ban és 2009-ben 100-100 millió forint hitelfelvételről döntött, melyből a panelprogramban résztvevőket kívánta segíteni, ám a hitel rendelkezésre tartási ideje 2010. szeptember 5-én lejárt. Azonban a társasházak és a Lakásszövetkezet is késve kezdték meg az előkészületeket a munkálatok végrehajtására, de szinte biztos, hogy még idén szükség lesz a hitel folyósítására a lakóközösségek részére. Bár korábban 200 millió forintról volt szó, de a lakóközösségeknek állami támogatásra csak 150 millióról van igérvényük. Ezért a város új közbeszerzési eljárást ír ki 150 millió forintos hitelre, hogy mihamarabb tudja fizetni a saját részét az érintett lakóközösségeknek.
Az 5. pontban a 2010. évi költségvetés I. félévi végrehajtásáról, míg a 6.-ban a 2010. évi költségvetési rendelet II. módosításáról tárgyalnak. Mivel ez a két előterjesztés összesen 160 oldal, így ennek részleteit itt nem boncolgatjuk. Aki kíváncsi rá, az ide és ide kattintva átböngészheti.

Szennyvíz és csatorna

A hetedik napirend az “Orosházi csatornahálózat és szennyvíztisztítótelep fejlesztése” címet viseli. A tervek szerint november 2-án adják be a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, melyhez több városi szintű döntés is szükséges. Először is ki kell mondani, hogy a létrejött létesítmény működésének fedezetét a Békés Megyei Vízművek Zrt-vel kötött szerződés alapján saját forrásból biztosítja Orosháza. Fel kell hatalmazni a polgármestert, hogy a tartalék keret felhasználásáról rendelkezzék, erre nyilatkozatot adjon ki, melyről a képviselőket rendszeresen tájékoztatja. A nyertes pályázat esetében a megkötött támogatási szerződés alapján a szükséges önerőt biztosítja, a hitelfelvételről intézkedik.
Az Európai Mobilitási Héthez kíván csatlakozni Orosháza, melyről döntenek a képviselők. A témáról korábban már bővebben írtunk, ide kattintva elolvashatod.
Zárt ülésen az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt gazdálkodását vitatják meg a képviselők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.