- hirdetés -

Augusztusban immár második ülésére készül az orosházi képviselő-testület. Összefoglaltuk, milyen témák szerepelnek napirendben.
Elsőként döntenek a képviselők, hogy belép-e a város az Innoenergo-Tec Klaszterbe. Ez a gazdasági csoport elsősorban Orosháza és környékén lévő ipari cégeket tömörít, de megtalálunk közöttük kecskeméti és budapesti gazdasági társaságot is. A leírás szerint az energiaipari és megújuló-energiaipari vertikumba tartozó vállalkozások és szervezetek működnek önként együtt. Az éves tagdíj 125 ezer forint. (Ha bővebben akarsz olvasni erről, kattints ide)
A 2. és 3. pont a Békés Megyei Vízművekről szól. Először a vízmű önköltség-számítási szabályzatának tervezett módosítását kell jóváhagyni. Ez sokadik olvasatra is elég bonyolultnak tűnik. Lényege úgy foglalható össze, hogy a vízműveknél történő átszervezések és racionalizálások következtében felmerülő egyéb költségeket – nyugdíjazások és végkielégítések – is fedezni kell valahonnan. Emellett a szervízüzem feladata is bővült, a területen keresik a vízveszteség okait, melynek újabb költségei vannak.

Szemétdíj: ha nem fizet, jön az adóbehajtás

Ezt követően együttműködési megállapodás megkötéséről tárgyalnak az orosházi regionális ivóvízhálózat üzemeltetéséről. A 2008-ban kötött Szindikátusi Szerződést Szarvas városa nem fogadta el. Azonban Szarvast is az orosházi regionális ivóvízrendszerről látják el. Ezért szükséges egy új megállapodás megkötése, hiszen minden felújítási, karbantartási és pénzügyi költséget ennek a szerződésnek kell szabályozni.

Az ülés napirendjei ide kattintva találhatók, a részletes előterjesztések pedig innen tölthetők le.

A 4. pontban a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt kérésére módosítanak egy rendeletet. Az előterjesztés szerint Orosházán mindenki köteles szemétdíjat fizetni, és a szerződés megkötésekor a cég bekéri a szerződő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét és anyja nevét. Azonban sokan nem jelentik be pl. a lakcímváltozást, emiatt az esetleges hátralékok behajtása közben nehezen lehet megtalálni az adóst. Az adatokat lekérheti a cég a nyilvántartóból, azonban ez nem kevés pénzébe kerül. Ezért egy olyan, már máshol bevált módszerhez folyamodnak, miszerint a város szolgáltat adatot a Városüzemeltetésnek, lévén, hogy a szemétszállítás önkormányzati feladatellátás. Ezzel az előterjesztő reményei szerint hatékonyabb lesz a kintlévőségek adók módjára történő behajtása.

Fürdőfelújítás

A fürdő fejlesztése pár hónappal ezelőtt zsákutcába jutott, és jelenleg nem tudni, mikor folytatódik a tervezett nagy beruházás. Ennek lett volna része a korábban életveszély miatt bezárt régi üvegtetős medence felújítása is. A gyopárosi fürdő vezérigazgatója kéréssel fordult a testülethez, miszerint a régi medence tetejét minél hamarabb fel kell újítani, hisz anélkül nem biztosíthatók a gyógyászati kezelések.Holott a fürdő bevételei és megítélése szempontjából nagyon fontos lenne azt újra üzembe helyezni. Az előzetes ajánlatok alapján ezt a munkát 60 nap alatt lehetne elvégezni, melynek ára 13 millió forint + Áfa. A fürdőnek nincs erre pénze, így a vezetés a várostól kér forrást a medence tetejének megújítására.
Hatodikként a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás lesz terítéken. Orosháza hosszú évek óta él ezen támogatási lehetőséggel, évente átlagosan 100 orosházi fiatal részesül eme támogatásban a felsőoktatásban. Hetedjére a város oktatási intézményeinek pedagógiai dokumetumait módosítják (A részleteket itt találod.)
Ezután a Monorig vezető kerékpárút belterületi szakaszának tulajdonjogát kívánják rendezni. Évek óta húzódó vita ez az állammal, de a 47-es főút tervezett bővítése miatt ismét csúszik a megoldás. A város szándéka, hogy a 9224 m2 területű ingatlan tulajdonjogát ingyen szerezze meg. Utolsó nyilvános napirendként az Egységes Szociális Központ átszervezése során keletkező 2 álláshely megszűnéséről döntenek a képviselők. E szerint 1 szakács és 1 házigondozó álláshely szűnne meg véglegesen.
Ezt követően zárt ülésen szociális bérlőkijelölések lesznek a zárt ülés témái. De azért nem lenne senki meglepődve, hogy az őszi választások közeledtével politikai adók-kapok is kialakulna az ülésteremben.

Az ülést az Orosházi Városi Televízió 9 órától élőben közvetíti. Mi pedig itt az OrosCafe.hu oldalán szintén élőben adjuk az ülést, igaz, most csak írásban. Tartsatok velünk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.