- hirdetés -

Hatalmas jégeső zúdult Orosházára május 12-én. Az ítéletidő autókat, műanyag esőcsatornákat rongált meg, és jelentős a kár a mezőgazdaságban is. Ez utóbbinak jártunk utána.
Súlyos jégkár érte Orosházát és környékét – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől. Horváth József elmondta, hogy a tavaszi vetésű növényekben, elsősorban a zöldborsóban, de a kikalászolt gabonákban is komoly károk keletkeztek. Elkészült az összesítés: eszerint közel 50-60 százalékos a kár, ilyenre mostanában nem volt példa. Ráadásul a változékony időjárás, a sok csapadék miatt a növényvédelmi munkákat sem tudták elvégezni a mezőgazdasági termelők.

A jégeső nagy kárt okozott a földeken (Fotó: Rosta Tibor)
A jégeső nagy kárt okozott a földeken
(Fotó: Rosta Tibor)
Orosházát már sajnos körüljárta a jég – tette hozzá a gazdakör elnöke. Elmondta, a monori területek után Szentetornyán, Rákóczitelepen is pusztított. Úgy vélik, a jégkárok mindenképpen visszavetik a termést. A kertes részeken sem jobb a helyzet, komoly kárt szenvedtek a gyümölcsösök is.

100 százalékos a jégverés a szilvánál

Jelentős károkról számolt be Majsai Zoltán is. A Majsai Kert Kft. egyik tulajdonosa az OrosCafé.hu-nak elmondta, hatalmas jég hullott 15 percen keresztül, ami 12 hektárnyi őszibarackot és ugyanennyi szilvát károsított. Jelentős a kár a növényházban is, 3 hektáron szaggatta be a jég a fóliát. Ez mindenütt dupla felület, azaz 60 ezer négyzetméter fóliát kell lecserélni, ami óriási kár. Majsai Zoltán hozzátette: a szilvatermésben gyakorlatilag 100 százalékos a jégverés, azaz nem maradt olyan gyümölcs, amin ne lenne sérülés. Az őszibarack nem szenvedett ekkora kárt, 20-30 százalékos sérülést állapítottak meg a szakemberek.
A kár tehát mindenütt jelentős. A gazdák korábban azt mondták, a természet majd kompenzál, behozza a csúszást. Most viszont már hangsúlyozzák, a jéggel sújtott terülteken jelentős lesz a terméskiesés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.