- hirdetés -

E hónapban már a harmadik ülését tartja az orosházi képviselő-testület. A fontosabb témákat emeljük ki részletesebben.
A testületi ülés nyilvános napirendjeinek előterjesztéseit ide kattintva olvashatja.
Az első három pontban önkormányzati cégek 2009. évi pénzügyi beszámolóját és a 2010. évi üzleti tervüket vitatják meg a képviselők.

Terítéken a városi cégek

Elsőként az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kerül napirendre. Az iratok tanúsága szerint a cég 2009-ben 18 millió 893 ezer forint nyereséggel zárt. Kiolvasható a határozati javaslatból az is, hogy az önkormányzat a Társaság adózott eredményéből eredménytartalékot képez, amelynek teljes összegét a Társaság fejlesztésre fordít majd. A felügyelő bizottság javaslatában meghatározta a 2010. évi prémium feladatokat is, emellett javaslatot tesz a képviselők felé, hogy a 2009-es korábban meghatározott prémium feladatok teljesülése okán a prémium kifizetéseket engedélyezze a cégnél.
Ezt követi a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. előterjesztése, melyben a művház működését veszik górcső alá.  A Társaság a beszámolási időszakot 2 millió 875 ezer forint veszteséggel zárta. Az indoklásból kiolvasható: a vagyoncsökkenés annak a következménye, hogy a közhasznú bevételek elmaradtak a tervezettől, illetve az elhúzódó – 2007-ben lezárult – HEFOP pályázattal történő elszámolás visszafizetésére 2009. október hónapban került sor. A 2009. évben keletkezett veszteségre azonban fedezetet nyújt a korábbi években képződött eredménytartalék, illetve még 8 millió 941 ezer forint felhasználható eredménytartalék maradt is. A Társaság 2009. évben is folyamatosan rendelkezett lekötött betétekkel, ennek értéke 2009. december 31-én 10 millió 793 ezer forint volt. Így vágott hát neki 2010-nek a művelődési központ.
Harmadik pontban az Orosházi Média Kft. beadott dokumentációját vitatják meg. A város sajtócége – mely az OrosCafé.hu oldalt, az Orosházi Városi Televíziót és az Orosházi Élet című hetilapot is működteti – 651 ezer forintos mérleg szerinti többlettel zárta a 2009-es esztendőt. Az előterjesztésben szerepel, hogyan képzeljük a helyi média jövőjét, és ehhez milyen fejlesztésekre lenne szükségünk.

Drogmegelőzés és kórházmegújulás

Negyedikként a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2009-es ellátásáról szóló beszámoló kerül napirendre, majd ezt követi több pályázati önrész biztosítása a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működéséhez és a városi drogstratégia megvalósításához.
A Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának korszerűsítésére nyert a város pályázatot. A teljes költség 266,9 millió forint, ebből 90 %-ot nyertek támogatásként, mely 240 millió forint. Ehhez jön a 10 %-os önrész, 26,9 millió forintot tesz ki.
A helyi autóbusz közlekedést a Körös Volán látja el Orosházán. Erről és a városi támogatás éves mértékéről már korábban hatalmas vita mellett döntött a testület. Ahhoz, hogy a Körös Volán le tudja hívni az állami támogatást, szükség van a korábbi városi szintű döntések megerősítésére. Ezt teszik majd meg a 9. pontban.

Az ülést teljes terjedelmében közvetítjük az OrosCafé.hu oldalon, valamint a városi tévé csatornáján pénteken 9 órától. Kövesse velünk az eseményeket és ha véleménye van, írja is meg azt kommentben.

Az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálatot tartott az önkormányzatnál. Ennek megállapításait és az Intézkedési Tervet a 10. pontban tárgyalják. Az előterjesztés terjedelme és összetettsége miatt erre nem térünk ki külön, aki kíváncsi rá, ide kattintva elolvashatja.
Utolsó nyilvános pontként a tavalyi Kenyérünnep elszámolása és a 2010. évi VII. Európai Kenyérünnep megrendezésének támogatása lesz. Erre az idén a város 8 millió forintot szán. A nyilvános ülést 8 zárt napirendi pont követi majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.