- hirdetés -

Az MDF-es politikus három ponton óvott az LMP-vel szemben, de elutasították. Bejelentették, hogy Orosházára várják Bokros Lajost.
Arról már többször írtunk, hogy a Lehet Más a Politika orosházi jelöltjének, Fanaczán Istvánnénak jogszerű indulását kifogásolta a Jobbik helyi szervezete, a rendőrség is vizsgálódott, de a végén minden fórumon elutasították óvásukat.
Ugyanebben a témában emelt kifogást még múlt héten Pleskó Pál, az MDF orosházi kampányfőnöke, aki kedden sajtótájékoztatón ismertette az ügyben hozott bírósági határozatokat.
– Az LMP az utolsó pillanatokban adta le a cédulákat, és állított megyei listát, ennek kapcsán adtam be a választási bizottsághoz három kifogást – kezdte a részletek ismertetését Pleskó. A MDF-es kampányfőnök kiemelte: véleménye szerint az LMP leadott ajánlószelvényei nem feleltek meg az előírásnak, mert azokon két néven – a leánykorin és a férjezetten – szerepelt a jelölt, azonban kihangsúlyozta, hogy a jogszabály egy nevet ismer el. A helyi választási bizottság az országos bizottság ajánlása alapján azonban mégis elismerte az összes cédulát, így március 22-én, hétfőn hivatalos jelöltté vált Fanaczánné.
Pleskó kiemelte, hogy az LMP már előző héten pénteken listát állított, holott akkor még nem volt jogerős az orosházi jelölt indulása.
– Ezért óvást adtam be a Területi Választási Bizottsághoz, de azt indoklás nélkül elutasították. Ezután március 25-én a Békés Megyei Bírósághoz és az Országos Választási Bizottsághoz fordultam. A bíróság kimondta, hogy a Területi Választási Bizottság hibázott, mert nem állíthatott volna területi listát az LMP, hiszen nem volt jogerős a személyek jelölése. Ezért a bíróság a Területi Választási Bizottság határozatát részben megváltoztatta, de a rendelkezéseket helyben hagyta azok jogvesztő hatálya miatt – mondta el Pleskó.
Az MDF-es politikus harmadikként az Országos Választási Bizottságnál kérte a Lehet Más a Politika listájának törölését a szabálytalanságok miatt, ám ezt is elutasították.
– A határozatok értelmében egyértelmű, hogy az LMP helyi képviselője szabályosan indulhat a választásokon. Nem a rosszindulat vezérlet, amikor megtettem ezeket a lépéseket, csupán jogszabályi oldalról fellebbeztem, hisz a sportszerű versenyhez hozzátartozik a törvényes jelöltállítás is. Összegzésként annyit le lehet szűrni, hogy a jelenlegi kopogtatócédulás rendszer teljesen elavult, a nyilvántartások nem pontosak, emiatt van ez a rengeteg hibás szelvény is. Valami másfajta módszert kell találni a jövőben – zárta a tájékoztatót Pleskó Pál.

A sajtótájékoztatón jelentette be Muszka Kálmánné képviselő-jelölt, hogy április 6-án délután Orosházára várják Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.