- hirdetés -

Visszaélés történt a kopogtatócédulákkal a Jobbik helyi szervezete szerint. Jámbor Nándor képviselőjelölt szerdai sajtótájékoztatóján két párt esetében gyanakodott.
Március 22-én derült ki, hogy a MIÉP-nek van helyi jelöltje, aki mintegy 800 szelvényt gyűjtött össze. Az orosházi Jobbik furcsállja Hovorka János előkerülését és a kampány (aktivisták, fórumok, hirdetések és szórólapok) nélkül összegyűjtött cédulák számát is. 750 érvényes szelvény kell a jelöltállításhoz, ez nem volt meg a MIÉP esetében, így Hovorka nem indulhat, de úgy tudjuk, fellebbez.
A Jobbik szerint a MIÉP több szelvényén kettős ajánlás volt, azaz egy személy nevéhez és adataihoz két leadott szelvény is társult. Ez alapján a párt arra gyanakszik, biankó cédulákat töltött ki a MIÉP már rendelkezésre álló személyek adatait felhasználva.

Óvott a Jobbik

A Lehet Más a Politika kapcsán is gyanakodik a Jobbik.
– A gyűjtés során kudarcot vallott az LMP, az MSZP helyi aktivistái azonban a segítségére siettek. A március 22-i választási bizottsági ülésén a Jobbik delegáltja a bizottság elé tárta a törvénysértésről készült fényképeket, melyekkel igazolható, hogy MSZP-s aktivisták biankó szelvényeket adnak át az LMP számára – összegezte Jámbor Nándor.
Kérésünkre a sajtótájékoztatón megmutatták az ominózus mobilos fotót, melyen annyi látható, hogy a Vásárcsarnoknál, a Jobbik irodája előtt kampányoló LMP-sek MSZP-s aktivistákkal beszélgetnek. Szerettük volna elkérni a képet, hogy közzétesszük, ám azt nem adták át részünkre, azzal az indokkal, hogy csak csütörtökön, a választási bizottsági ülés után kívánják nyilvánosságra hozni.
A szelvények kitöltése ellen szintén kifogással éltek a jobbikosok. Szerintük tömegesen voltak olyan szelvények melyeken a jelöltre, valamint a jelölő szervezetre vonatkozó részt nem az ajánló állampolgár töltötte ki. Továbbá az LMP-s jelölt,  Fanaczán Istvánné neve számos szelvényen nem az anyakönyvben szereplő formában volt feltüntetve (tehát hivatalos férjezett neve helyett leánykori nevét írták a szelvényre). A fentiek alapján Jámbor Nándor, a Jobbik jelöltje óvást nyújtott be.

Az OrosCafé.hu LMP közeli forrásból úgy tudja, Fanaczán Istvánnénak akkor is meglenne a 750 érvényes kopogtatócédulája, ha érvénytelennek számítanának a leánykori nevére kiállított szelvények.
Az Országos Választási Bizottság erre vonatkozó állásfoglalását itt olvashatja (pdf).

Az LMP-től megtudtuk, múlt csütörtökön valóban megjelent a párt standjánál két MSZP-s aktivista, akikkel beszélgettek.
– Ebben nincs semmi kivetnivaló, sőt, fontos a pártok közötti párbeszéd – utasítja vissza a vádakat az LMP.
– Kikérjük mind a magunk, mind több tucat önkéntes segítőnk nevében a vádaskodást. Minden alapot nélkülöz a Jobbik állítása, amit a szóban forgó fényképfelvétel sem támaszt alá. Tisztességgel gyűjtöttük össze a cédulákat – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak Gál Anita, az LMP Békés megyei koordinátora.
A helyi MSZP-t is megkerestük, ahol röviden, tömören reagáltak a Jobbik felvetésére:
– Ez egy baromság.
A Jobbik által benyújtott óvást a választási iroda csütörtök délután tárgyalja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.