- hirdetés -

A szeméttelepek rekultivációja és az ivóvízminőség-javító program kiemelt feladatként szerepel a Fidesz környezetpolitikájában.Januárban indította útjára a helyi Fidesz azt a sorozatot, melynek keretében a különböző területeken- oktatás, mezőgazdaság, családpolitika, ipar- a megoldandó feladatokat vázolták, a dr. Dancsó József képviselőjelölt által meghívott vendégek. Március 26-án, dr. Illés Zoltán környezetpolitikus, a párt helyi irodájában tartott sajtótájékoztatón a környezetvédelem fontosságáról beszélt.

Megelőzni, mint utólag kezelni

– A térségben számos olyan kérdés van, mely fontos az itt lakók jövője szempontjából, gondolok itt a regionális hulladékkezelő további sorsára, az ivóvízminőség-javító programra, valamint a települések csatornázására. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy beszéljünk ezekről – mondta köszöntőjében dr. Dancsó József alpolgármester, országgyűlési képviselő.
Tőle dr. Illés Zoltán vette át a szót, aki hangsúlyozta: az nem környezetvédelem, amikor a gazdaság tönkremegy. Az a környezetvédelem, amikor a környezeti, természeti értékek és a gazdasági érdekek összekapcsolhatók. Tudjuk és ismerjük azokat a megoldásokat, melyekkel e két terület-kompromisszumok révén- együttműködhet.
– A másik fontos kérdés a környezetvédelem területén a megelőzés. Inkább meg kell előzni a hulladékok keletkezését, mint utólag kezelni. Természetesen azzal a múlttal, ami mögöttük van – öröksége a volt szocializmusnak – valamit kezdeni kell. Ezért nagyon fontosnak tartom azt a rekultivációs programot, mely Békés megye 82 településének szeméttelepét is érinti. A rekultiváció a Fidesz környezetpolitikájában kiemelt helyen szerepel. A megvalósításához szükséges anyagi fedezetet pedig uniós pénzekből és költségvetési forrásokból biztosítanánk – hangsúlyozta dr. Illés Zoltán.

Sorrendet kell felállítani

A politikus kiemelte: tudja, hogy nincs annyi pénz, mely az összes magyar településen található bezárt szeméttelep rekultivációjára elégséges lenne. Mégis, ahol kiemelt vízbázisról van szó, ott ahol természeti értékek vannak, ahol a lakosság tekintetében nagyobb a veszélyeztetettség, ott nagyobb prioritás kell hogy élvezzen a rekultiváció, tehát egyfajta sorrendet kell felállítani.
– Legalább ilyen fontos terület a vizek kérdése. Továbbra is állami támogatást kell, hogy kapjon az ivóvízminőség-javító program. Évek múltak el ebben a térségben is – miközben meg volt rá az igény, az önkormányzatok részéről a szándék, a szakmaiság, felkészültség – hogy nem történtek meg a kormány részéről azok a lépések, melyek realizálták volna a program elindítását. A jelenlegi kormány ezen a területen (is) cserbenhagyta az önkormányzatot. Mi nem beszélni akarunk a dolgokról, hanem megvalósítani – vélte a szakember.
Illés Zoltán arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire környezettudatosan gondolkodnak a magyarok elmondta, más közép-kelet-európai országokhoz képest semmivel nem vagyunk hátrébb. A lakosság az ország 10 legfontosabb kérdései között – munkahelyteremtés, közbiztonság, szociális ellátás – a negyedik helyre sorolja a környezetvédelem fontosságát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.