- hirdetés -

Elszámolt a tavalyi költségvetéssel és beterjesztette az idei kérelmet a művház, a helyi média, az egyházak és 23 alapítvány. Tárgyaltak többek között a víziközmű vagyon helyzetéről, a tűzoltók fejlesztéséről és az idei közbeszerzésekről.
Üdvözöljük Olvasóinkat!
Tegnap összefoglaltuk önöknek, miről tárgyalnak ma a képviselők. Most pedig élőben követheti, hogyan döntenek a témákról. A napirendi pontok részletesen kibontott előterjesztéseit itt olvashatja.

Klikkeljen és a kívánt témára ugrik az oldal.
Napirend előtt Média Kft és művház Alapítványok, közbeszerzés, Vízművek, kutyák
Gimnáziumi fűtéskorszerűsítés ESZI per Választási bizottsági vita SZTK felújítás vita

Véget ért az ülés nyilvános része. Köszönjük a figyelmet
09:39

SZTK felújítás vita

Az okozott kár megtérítése hogyan történik az SZTK felújítása miatt, hiszen 200 százalékos kamattal együtt vissza kell fizetnei a felhasznált pénzeszközt, több, mint 60 millió forintot, mert nem megfelelően lett fölhasználva. Ki ezért a felelős és hogyan térül meg a város kára – kérdezte Bogdánffy.

Németh Béla: az előző vezetés hibája miatt nem minket okoljanak
Németh Béla: az előző vezetés hibája miatt nem minket okoljanak (klikk a képre)
– Csaknem 59 millióról van szó, hisz a volt SZTK épülete is benne volt abban a programban, amit még az előző városvezetés indított el. Meg kellett volna tenniük annak idején egy módosítást, de ez nem történt meg. Tájékoztatták Fetser Jánost annak idején, hogy módosítani kell, de ő annyit mondott, majd megoldja. Erre most januárban kapott a hivatal Varga Zoltán önkormányzati minisztertől egy elmarasztalást, pedig lett volna lehetősége neki is akkor, hogy ezt pótolja. Közölték velünk, hogy visszafizetési kötelezettségünk van, de ez még nem jogerős. Ez a mulasztás nem a mi sarunk, de próbáltunk rendbe hozni, csakhogy ebben Varga miniszter nem volt partner. A dokumentumok rendelkezésre állnak – mondta Németh Béla.
Molnár Béla a szavazatszámláló bizottság kapcsán kifejezi, ha valami érdekli, akkor saját maga járjon utána és ne a hivatali dolgozókra hagyja ezt. Ezért adtam önnek a Nokia dobozt.
– Polgármester úr nincs igaza az SZTK kérdésében. Az előző testület indította el a pályázatot, de a közbeszerzési eljárást a régi polgármester nem írta alá, új közbeszerzés lett kiírva, ennek elbírálása már erre a testületre esett, s ezt Németh Béla írta alá. Nem értem, a felelős hivatali dolgozó miért nem szólt önnek, hogy nem jó a közbeszerzés, ne írja alá. Ez nem történt meg, elindult a projekt, átadták, megvolt a szalagátvágás. Valóban kaptam ezzel kapcsolatban egy levelet, de ez egy lezárt projekt, az államkincstár vizsgálta, utólag hogyan lehetne módosítani egy szerződést. De ezt nem tehetem meg – mondta Varga Zoltán.
Németh Béla válaszában jelezte, hogy 2006 őszén hirdettek eredményt, a pályázatban előírt feladat megvalósult, csak nem azon a telephelyen, ahol eredetileg tervezték.
– Az Államkincstár valóban vizsgálta az ügyet, éppen ez a szervezet javasolta, hogy forduljunk a miniszterhez – itt ugyanis nem történt pénzügyi visszaélés. Ezért kerestem fel Varga urat, de ő ezt a megörökölt dolgot nem kívánta megoldani. Reméljük, hogy a visszafizetés törlését megteszi majd a felelős kormány.
Molnár Béla szerint a volt városvezetés sarat dobált a jelenlegi testületre, és nem véletlen, hogy a hivatali dolgozók nem mertek szólni a jelenlegi vezetésnek arról, mi minden történt ebben a városban.
09:37

Választási bizottsági vita

A szavazat számláló bizottságok kapcsán Bogdánffy azt firtatja, miért kellett több mint 60 tagot leváltani Orosházán?
– A jegyzőasszony válasza szerint a bizottság összetételének megváltoztatása a testület döntése alapján történt. Ebben a válaszban azonban nem volt benne, hogy a jegyzőasszony előterjesztése alapján tette ezt meg – mondta Bogdánffy.

Varga Zoltán:
Varga Zoltán: a jegyzőasszony miért nem vállalja fel döntését? (klikk a képre)
Németh Béla válaszol pontosítva Bogdánffy Csaba felvetését, kiemelve: a testület elfogadta a bizottsággal kapcsolatos változtatást.
Varga Zoltán: – Nem azt kifogásolja a frakció, hogy egyhangúlag szavazta meg a bizottság összetételét a testület. Azonban a jegyző asszony kicserélte a tagokat és ennek a felelősségét ráhárította a testületre, nem vállalta fel azt, hogy ő állította össze a bizottságot.
Molnár Béla a szavazatszámláló bizottság kapcsán kifejezi, ha valami érdekli Bogdánffyt az ügy, akkor saját maga járjon utána és ne a hivatali dolgozókra hagyja ezt.
– Ezért adtam önnek a Nokia dobozt, hogy tegye bele a pénzt, és adja át annak a dolgozónak, akit presszionált az ügy kapcsán. Vagy ha nem ön az illetékes, akkor tegye meg az a képviselőtársa, aki rávette a dolgozót erre – mondta Molnár.
– Azt hiszem, rossz helyre címezték a Nokia-dobozt, hiszen az én kezemhez nem tapad semmilyen korrupciós ügy, illegális pénz – mondta Bogdánffy.
09:28

ESZI per

Bogdánffy a Nokia-dobozzal (klikk a képre)
Bogdánffy a Nokia-dobozzal (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Bogdánffy Csaba kért szót. Arról érdeklődik, hogy mivel korábban a jobboldali képviselők egységesen megszavazták az ESZI volt vezetőjének, Széll Györgynének a menesztését, felelnek-e vagyonukkal a döntésükért, gyűjtögetik-e a volt igazgatónak megítélt 30 havi fizetést?
– Ha egy intézményvezető nem megfelelően dolgozik a posztján, akkor felelnie kell érte. A volt igazgató 25 millió forint normatívát nem szabályszerűen használt fel. A fenntartónak helyt kell állni, a vezető pedig nem felel? Ez nem járja, a felsőfokú bíróság ezt bizonyára figyelembe fogja venni, gyűjtögetjük a bizonyítékot – összegezte Németh Béla.

Közben Molnár Béla alpolgármester egy piros szalaggal átkötött NOKIA-dobozt tett le Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető asztalára. A baloldali képviselők mosolyogtak a dolgon, Varga Zoltán önkormányzati miniszter annyit kérdezett, hogy pénz is van benne?

09:26

Gimnáziumi fűtéskorszerűsítés

A Táncsics gimnázium jelezte, hogy találtak egy pályázatot, melyben a gimnázium fűtéskorszerűsítését lehetne megvalósítani. Ehhez 500 ezer forint önerőt kellene adnia a városnak. Megszavazták, így a hónap végén beadhatja az intézmény a pályázatot.
09:24
Ingatlan értékesítésre történő kijelölésről szóló napirendet név szerint szavazzák meg a képviselők – a többség elfogadta, akárcsak a tűzoltók pályázatát, melyet egyhangúlag támogattak.
09:20

Alapítványok, közbeszerzés, Vízművek, kutyák

A képviselők hihetetlen sebességgel fogadják el az előterjesztéseket. Eddig egyetlen hozzászólás, vélemény nem érkezett.
Az Alapítványok elszámolásánál sincs vita, a többség elfogadta, csakúgy, mint a 2010. évi közbeszerzési tervet és a történelmi egyházak támogatását.
A Vízművek Zrt. általi vagyonátadásra vonatkozó szándéknyilatkozatot egyhangúan fogadták el.
Az Állat és Természetvédőkkel kapcsolatos tavalyi szerződés elszámolása és az idei szerződést egyhangúan támogatta a testület.
09:13

Média Kft és Művház

Németh Béla módosítást javasol a napirendek sorában: a 9-es pontot, a Média Kft. anyagát elsőként tárgyalják. Az így változott sorrendet elfogadja a testület. A Média Kft. anyagát 11 igen, 7 nem és 1 tartózkodás ellenében elfogadták.
Ugyanilyen arányban szavazta meg a testület a második napirendi pontot, a Petőfi Kulturális Kft beszámolóját és 2010-es pénzügyi kérelmét.
09:00

Napirend előtt

Meddig áskálódnak még a szocialisták?

Pleskó bejelenetette: pert nyert Fetserrel szemben
Pleskó bejelentette: pert nyert Fetserrel szemben
Pleskó Pál (MDF) kért és kapott szót napirend előtt a fenti címmel. Fetser Jánossal szemben nyert pert Pleskó, immár harmadfokon és jogerősen. Az ítéletet ismertette a képviselő, és azt kérdezi, hogy meddig folytatják az MSZP-sek a lejárató kampányt? Sajnos pontosan nem tudunk idézni, ugyanis a hangtechnika miatt nehezen érthető Pleskó mondandója.
– Nyilvános ülésen olyanokat mondani, hogy áskálódnak, pofátlankodnak minden határon túl megy, sajnos ez a sötétség netovábbja, amit Pleskó úr művel az üléseken. Az érintettek nyilván majd elolvassák az értékelést – mondta Bogdánffy.
Erre Pleskó úgy reagált, hogy MSZP-s képviselőtársa megint nem figyelt, hiszen nem ő vitte bíróság elé az ügyet, hanem Fetser János

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.