- hirdetés -

Fónagy János (Fidesz) a gazdasági bizottság tagja, az Orbán-kormány volt közlekedési miniszterét látta vendégül dr. Dancsó József (Fidesz) március 18-án, csütörtökön. A két politikus orosházi ipari üzemeket látogatott meg, az ott szerzett tapasztalatokat sajtótájékoztató keretében osztották meg.
A Doherty Hungary Kft., a Linamar Nyrt. és az OVM Karsai Zrt. telephelyein tettek látogatást, ahol megbeszéléseket folytattak a cégvezetőkkel. Dancsó József kifejtette, hogy Orosházát méltán mondják a megye legiparosodottabb városának, erről most egyfajta keresztmetszetet kaptak, tapasztalatokkal gazdagodtak.
– A cégvezetők bemutatták cégeiket, felvázolták lehetőségeiket, és nem rejtették véka alá problémáikat, véleményüket sem. Sőt, sok javaslatot kaptunk arról, mit várnak a jövőtől. Engem ezek a látogatások megerősítettek abban, hogy Orosházának az a kitörési pontja, ha új értéket előállító munkahelyek jönnek létre, legyen az a mezőgazdaságban vagy az iparban. Az adottságok megvannak, de nem lehetünk elégedettek a jelenlegi helyzettel. Egy új, erős kormánynak figyelembe kell ezt venni, mert más esélye a térségnek nincs. Az 1 millió új munkahely mellett perspektíva is kell a fiataloknak, hogy itthon maradjanak – mondta Dancsó.
Az orosházi képviselő emellett kiemelte: több dologra világítottak rá a cégvezetők, melyre nagyon gyors megoldást kell találni.
– Elsőként a pályázati rendszer átláthatóságát kell garantálni, hogy a bizalom és a hit meglegyen a gazdaságban akár befektetői, akár vállalatvezetői oldalról. Másodikként kiemelték, ha a járulékterhek nem csökkenek, súlyos hátrányba kerülnek a magyar cégek. Többek között ez az oka, hogy a tőke „átugrott” bennünket, és Arad környékén telepedett meg. Az viszont látszik, hogy az itt lévő cégek hosszú távon gondolkodnak, hisz a Linamar hamarosan új, több ezer négyzetméteres csarnokot kíván építeni, és a Doherty is a fejlesztésen dolgozik – mondta Dancsó.

Ha lehetőséget kapnak, a magyar cégek stabilak lesznek

– A magyar szakemberek világszínvonalú termékek gyártására képesek, ha lehetőséget kapnak arra, hogy termeljenek. Nem lehet hegesztők, szerelők, gépkezelők, több száz embert vezető felelős szakemberek nélkül egy országot talpon tartani. Nem elég a spekuláció, termelő munkára van szükség – fogalmazott Fónagy János.

A helyi iparról beszélt Dancsó József és Fónagy János (Fotó: Melega Krisztián)
A helyi iparról beszélt Dancsó József és Fónagy János (Fotó: Melega Krisztián)
A politikus a cégvezetők által megvilágított problémák közül kiemelte, hogy a Magyarországon működő vállalkozások a jelenlegi adóterhek mellett nem versenyképesek.
– Nem a válság miatt, hanem az elmúlt hosszú évek során jutottak oda a cégek, hogy nem bírják a versenyt a jelenlegi adózási rend mellett. Mindenhol elmondták, hogy az élő munkaerő árát mérsékelni kell, mert képtelenek viselni a terheket – hangoztatta Fónagy.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy cégek ugyan exportra termelnek, de biztos hazai piac nélkül nehéz megfelelő export teljesítményt nyújtani, hiszen a hazai piacok adják a biztonságot a nemzetközi ingásai mellett. Hangsúlyozta, hogy a mai látogatás során az élelmiszer piacra is dolgozó OVM Karsai műanyagüzemben elmondták: nem lehet jól működő magyar mezőgazdaság és magyar élelmiszeripar nélkül stabilan, csak exportra mezőgazdasági termékeket gyártani. A politikus jelezte, ezzel teljesen egyetért, ezért értékteremtő munkára és stabil belső piaci termelésre kell törekedni, mely szerepel a Fidesz programjában.
Azt is hangsúlyozta, hogy mindezekhez a szakmájukat ismerő, kiművelt, képzett emberek szükségesek, hisz nem lehet hazai szakemberképzés nélkül a korszerű ipart és mezőgazdaságot beindítani. Fónagy biztató dolgokat látott Orosházán a szakképzés területén, de az is világos, hogy az előző évek rossz döntései okán gondok is vannak.
– A cégvezetők elmondták, nagy problémájuk a képzett munkaerő hiánya, a határon túlról kénytelenek felvenni szakképzett munkaerőt, mert itt nincs a nagy munkanélküliség ellenére sem. Ha ezek a vállalkozások legalább az átlagos lehetőséget megkapják, képesek lesznek arra, hogy Magyarország lendkerekét kimozdítsák ebből a jelenlegi lehetetlen állapotból – zárta a tájékoztatót Fónagy János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.