- hirdetés -

Faludi János MSZP-s önkormányzati képviselőt tartott lakossági fórumot a Pártok Házában. A február 18-ai fórumon részt vett Varga Zoltán önkormányzati miniszter, MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt és Fetser János MSZP-s országgyűlési képviselő is.


Faludi: megakadt a város fejlődése

Dr. Faludi János tájékoztatójában a jelenlegi képviselő-testület munkájáról szólt. Mint mondta, a legutóbbi választások után nagyon nehéz volt a munka a testületben, hiszen minden előterjesztésüket leszavazták. Aztán jött egy időszak – mely csak pár hónapig tartott -, mikor a testület minden tagja együtt tudott dolgozni.
– Aztán a „fiúk” úgy gondolták, hogy ennek nem lesz jó vége és kifaroltak ebből a meg nem kötött és nem hivatalos szövetségből. Azóta bármilyen előterjesztésünk van folyamatosan leszavazzák. Pedig lenne miről beszélni a város érdekében, hiszen annyi pályázati lehetőség van, azonban ezeken folyamatosan nem veszünk részt – hangsúlyozta Faludi.
A képviselő véleménye szerint, ha ezzel a testülettel már a kezdetek óta együtt lehetett volna működni, dolgozni, akkor a város tovább fejlődött volna és nem akadt volna meg.
– Felélik a város vagyonát, sorozatosan adják el a város ingatlanjait, olyan épületeket, irodákat, üzleteket értékesítenek, melyek bérleti díja bevételt hozhatna Orosházának. De áron alul eladják, ettől kezdve nem hoznak sokat a városnak. Ez is bizonyítja, hogy ez a városvezetés nem megfelelő , le kell váltani és új városvezetést kell választani, mely valóban a városért akar majd tenni – zárta tájékoztatóját Faludi.

Fetser: visszafele fejlődik a város

Fetser János a város helyzetét vázolta a jelenlévőknek. Kiemelte, Orosháza folyamatosan nem él(t) a pályázati lehetőségekkel. Így például a belvízelvezető rendszer kiépítésére és karbantartására, vagy a közösségi közlekedés fejlesztésére sem pályázott.

Faludi János, Varga Zoltán és Fetser János
Faludi János, Varga Zoltán és Fetser János
Most pedig szerinte egy újabb lehetőséget is elszalasztottak, hiszen volt egy 8 milliárdos pályázati kiírás a turisztikai attrakciók növelésére – a sétányok építésén keresztül a lóversenypálya felújításáig mindenre lehetett volna pályázni – Orosháza viszont most sem élt ezzel. Holott 60 darab pályázat érkezett be, ebből 11 a megyéből és valamennyi nyert – hangsúlyozta Fetser.
– Ebből is látszik, hogy nem fejlődik a város, sőt visszafele fejlődik. Felélik a rendelkezésre álló adóbevételt, szétosszák a klientúrának. Maga a jobboldalhoz tartozó ügyvéd fogalmazott úgy, hogy maffia irányítja Orosházát. A „tisztelt felek” megállapodtak abban, hogyan tegyék tönkre a várost – emelte ki a politikus.
Fetser véleménye szerint nehéz helyzetbe került Orosháza. Elmondta, hogy nem tudták a kórházban kifizetni a gázszámlát, a fürdőnél pedig az APEH lefoglalta a számlán lévő pénzt, mert nem fizettek.
– A „tisztelt felek” három év alatt úgy lerendezték a várost, hogy a 2010. évi költségvetésben közel 2 milliárd forint a hiány. Soha nem volt még ennyi és az sem volt még, hogy működésre 375 millió forint hitelt vesznek fel. Nyilvánvaló, hogy ez egy választási költségvetés és azt a célt szolgálja, hogy akit lehet, azt a „tisztelt felek” kilóra vásároljanak meg. De hogy mi lesz a város jövőjével, azzal nemigen törődnek. Akik a város vagyonát, az állampolgárok pénzét ilyen trehány módon kezelik, azok súrolják a büntetőjogi kategóriát – vélte Fetser.

Mulattak a „tisztelt felek”

Majd felsorolta a jelenlévőknek, hogy a „tisztelt felek” hová tették a pénzt. Elsőként az Invitel perről szólt, ahol a város szerinte veszni hagyott közel 400 millió forintot. Majd a Mezgé ügyet említette meg, melynél véleménye szerint mivel első körben nem sikerült az igazgatót eltávolítani a helyéről, így átadták az intézményt a megyének, mintegy 3 milliárdos vagyonával együtt és még a nevét is megváltoztatták.

A fórum résztvevői Fetser Jánost hallgatják (Fotók: Melega Krisztián)
A fórum résztvevői Fetser Jánost hallgatják (Fotók: Melega Krisztián)
Szerinte ugyanez a helyzet a kórházzal is, hiszen addig szórakoztak az előző igazgatóval, amíg az beadta lemondását. Emellett kiemelte, hogy a városvezetés azt érte el, hogy közel 30 ezerrel kevesebb betege van a kórháznak, így kevesebb dolgozóra van szükség és ha ez a folyamat így folytatódik, akkor könnyen olyan helyzetbe kerül az intézmény, hogy a városi kis kórházak közé kerül. Majd a fürdő helyzetét vázolta: mint mondta igen csekély a látogatottsága, hiába próbálják ezt mindenféle okokkal és számokkal cáfolni. Szólt a Pásztor ügyről is, mely véleménye szerint egy mondvacsinált per volt, a fürdőt képviselő jogász nélkül.
Végül az Alföld szállóról fejtette ki álláspontját, mellyel kapcsolatban kiemelte: ha a városnak 2 milliárdos hiánya van, akkor ne vegyen Alföld szállót. De ha már így döntöttek, megvehették volna tized annyiért is, mint amennyit kifizettek rá. Sőt még pályázati lehetőség is adódott volna arra, hogy felújítsák.
– Nagyon nehéz helyzetben lesz az elkövetkezendő négy évben Orosháza, mert ezt a négy évet, melyet átmulattak a „tisztelt felek és az urak” csak 12-14 év alatt lehet pótolni – zárta tájékoztatóját Fetser János.
A fórum Varga Zoltán beszámolójával folytatódott, melynek során az önkormányzati miniszter az ország helyzetéről szólt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.