- hirdetés -

Az MSZP fórum margójára jegyzetelt a Fidesz, közben zajlik a gyógyfürdők harca.
– Nem piszkítunk arra az asztalra, ahonnan eszünk – Molnár Béla szavaival élve ez is lehetne a szerda reggeli sajtótájékoztató címe. Orosháza alpolgármestere (Fidesz), a Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. tulajdonosi képviselője a napokban tartott MSZP lakossági fórumon Fetser János országgyűlési képviselő (MSZP) Gyopárosfürdővel kapcsolatban elhangzott állításaira reagált a fürdőben tartott sajtóeseményen.

Molnár Béla és Benkő Ferenc a fürdőben tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Melega Krisztián)
Molnár Béla és Benkő Ferenc a fürdőben tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Melega Krisztián)
– Gyopárosfürdő működését olyan bírálja, aki nem önkormányzati képviselő, nem tisztségviselője a fürdőnek, így érthetetlen, honnan szerez a fürdő működésére nézve adatokat. Ráadásul nyilvánosságra hozza az információkat, amik üzleti titkokat képeznek. Értjük, hogy kampány van, az azonban elfogadhatatlan, hogy valaki úgy akarja önmagát előtérbe helyezni, hogy a város egyik fontos intézményét hátrányba hozza – összegezte véleményét Molnár Béla, hozzátéve, a Fetser által emlegetett adatok pontatlanok voltak.
A szocialista képviselő szerint 14 ezerről 4 ezerre csökkent az Országos Egészségpénztár (OEP) által finanszírozott kezelések száma a fürdőben. Benkő Ferenc, a fürdő vezérigazgatója más számokkal találkozott munkája során – igaz, a kezelések csökkenése ebben az esetben is körülbelül 10 ezer. A csökkenés okát pedig a finanszírozásban látja.

Mulasztásos törvénysértés?

-2009-ben az OEP által finanszírozott kezelések száma nálunk 61 ezer 524 volt. Ez pontosan 9 ezer 934-el kevesebb a 2008-ban finanszírozott kezelések számánál. Lényeges információ, hogy a kezelések csökkenése hazánk valamennyi gyógyfürdőjét érint. A gond onnan adódik, hogy a 2008 decemberében megállapított finanszírozási árakat még mindig nem vezették be. Tehát a 2006-os TB-támogatással kell számolnunk, ami messze elmarad a tényleges költségektől. Gyakran a kezelések önköltségét sem fedezi – nyilatkozta Benkő.
A hazai gyógyfürdők érdekképviselete úgy véli, mulasztásos törvénysértésben van az egészségügyi tárca, mivel nem hirdeti ki a gyógyfürdő szolgáltatások új árait.
A kieső bevételeket a fenntartó önkormányzatok biztosíthatnák – ha lenne miből. Mivel nincs, így a hiányzó részt egy valakire lehet terhelni – a betegre. A gyógykezeléseket azonban főként idősek vennék igénybe, akiknek többsége nem tudja kifizetni a megnövekedett árakat, ezért inkább lemondanak a kezelésekről.

A fürdők általában 150-500 forint közötti hozzájárulást kérnek a páciensektől. Mivel azonban legtöbbször legalább 10 kezelésből álló kúrát célszerű felvenni, ezért a beteg akár 5000 forintot is fizethet.

A témával foglalkozott az egyik gazdasági hetilap is, ami megírta, hogy az egészségügyi tárca a gazdasági világválsággal indokolta, hogy elmaradt az új árak kihirdetése. A tárca szerint a fürdőknek kellene árat emelni, a fürdők szerint viszont nem lenne, aki igénybe venné a megdrágult szolgáltatást.
A gyógyfürdő-ellátások finanszírozására vonatkozó költségvetési előirányzat 3,8 milliárd forint, tavaly 4 milliárd volt. A fürdők attól tartanak, ha nem változik a helyzet, nem tudják fenntartani a szolgáltatást. Ennek következményeként betegek szorulhatnak ki az ellátásból és gyógyító szakemberek veszíthetik el állásukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.