- hirdetés -

Fodor József szerint igen, hiszen csak Csanádapácán 103 ember marad munka és jövedelem nélkül január elsejétől.

Országosan több ezer ember szorul ki a szociális foglalkoztatásból egy kormányrendelet miatt. A rendelet kimondja, a korábbi állami normatíva helyett ezentúl pályáznia kell a településeknek, egyesületeknek ha megváltozott munkaképességű és/vagy értelmileg sérült embereket szeretne foglalkoztatni. A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy 55 település pályázatát utasította el az illetékes minisztérium, többek közt Csanádapácáét is. A részletekről pénteken az orosházi Fidesz irodában tájékozódhatott a sajtó.

Dancsó József (Fidesz) képviselő kiemelte, hogy a kormány intézkedései veszélybe sodorták a szociális foglalkoztatásban résztvevők megélhetését. Munkát az egészségesek is igen nehezen kapnak, nemhogy a megváltozott munkaképességűek. Így érthetetlen a kormány döntése, mellyel ismét ezrek kerülnek utcára.

A szociális foglalkoztatás rendszerét szeptember 1-jével változtatta meg a kormány egy rendelettel. Ez kizárja a fejlesztőfoglalkoztatásból az 55 évesnél idősebbeket, munkarehabilitációból a 62 év felettieket. Valamint megváltoztatta a finanszírozás módját is.

Oda az utolsó szalmaszál

Fodor József Csanádapáca polgármestere úgy fogalmazott, hogy a kormány karácsonyi ajándékként ezreket állított a sír szélére, azzal, hogy a települések, egyesületek pályázatait elutasította. Csanádapácán 103 embert érint a változtatás, sokaknak ez volt az egyetlen (mintegy 50 ezer forintnyi) bevétele.

A sajtótájékoztatón több elkeseredett csanádapácai foglalkoztatott is jelen volt. Az alábbi videóból megtudhatják, hogyan látják ők a helyzetüket.

httpv://www.youtube.com/watch?v=C4Ts7GYtMs0&feature=player_embedded

A településvezető kiemelte, elfogadhatatlan, hogy az egészséges társadalmat szembe állítják a nem egészségessel, mondván mennyi pénzébe kerül az államnak a foglalkoztatás támogatása. Fodor szerint nem ezen, hanem a milliós fizetéseken és végkielégítéseken, valamint a bujtatott állásokon kellene spórolni.

A munka világából kizártak és a településvezetők Sólyom Lászlóhoz fordultak, remélve, hogy a köztársasági elnök segíteni tud a szociális foglalkoztatás fenntartásában. Úgy tudjuk, a jövedelmüktől megfosztott családok december 31-ig Battonyánál félpályás útlezárással tiltakoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.