- hirdetés -

Három kistérségi polgármester fogalmazta meg a megszorítások hatásait.

Kedden Dancsó József Orosháza alpolgármestere, valamint  Garay Rita Tótkomlós, Nyemcsók János Nagyszénás és Fodor József Csanádapáca polgármestere tartott sajtótájékoztatót Orosházán a kormány 2010-es költségvetése kapcsán. Apropója Varga Zoltán önkormányzati miniszter múlt heti csorvási látogatása volt. Az OrosCafé.hu erről nem tudósított, ám itt elolvashatják Varga Zoltánnal készült korábbi interjúnkat a tervezett megszorításokról.

Bevezetőjében Dancsó alpolgármester úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés a települések kivéreztetése. Az önkormányzatok igen nehezen tarthatják fenn működésüket a folyamatosan apadó források és csökkenő normatívák miatt. A kistérség három településének vezetői a legégetőbb problémákat részletezték a sajtónak.

A szakadék szélén?

– Csanádapáca, Gerendás és Pusztaföldvár a több normatíva miatt társult az oktatás terén. Most a megszorítások során a csoportos normatívát is megkurtítják, ami hátrányosan érinti a kistelepülési társulásban tanuló gyerekeket. A szociális foglalkoztatásból kizárják az 55 feletti embereket, ez megyei szinten több ezer család létét veszélyezteti. Nekik nincs más lehetőségük a fennmaradásra, többen jelezték felém, hogy amennyiben ezt a bevételi forrást is elveszik tőlük, csak a halálban látnak megoldást – fogalmazott Fodor József, hozzátéve Csanádapáca küzdeni fog a fennmaradásért.

Az aggódók: Garay Rita, Dancsó József,
Garay Rita, Dancsó József, Fodor József, Nyemcsók János (Fotó: Melega Krisztián)

– Nagyszénás többek közt az adóerő-képesség csökkenéséből adódóan több milliós bevételi forrástól esett el – vette át a szót Nyemcsók János. – Minden lehetőséget megragadtunk, hogy csökkentsük a kiadásokat, de ez sem elég. Ötleteket pedig nem kapunk arra nézve, hogyan szerezzünk további forrást a település működéséhez.

Nyemcsók szerint a bölcsődei ellátás – ami Nagyszénás esetében nem kötelező feladat, de igény van rá – és az idősek életét segítő, kistérségi szinten működő jelzőrendszeres ellátás is veszélybe kerül a Bajnai-kabinet döntései miatt.

Lenne ötlet

Tótkomlós polgármestere a fentieken túl a művészeti oktatást emelte ki. A normatíva csökkentése miatt jövőre a szülőknek kellene több hozzájárulást fizetni, ha azt szeretnék, hogy gyermekük ilyen jellegű oktatásban is részesüljön. Csakhogy a szülők ezt már nem bírják vállalni. (Ez ellen kedden a Fidelitas is tiltakozott.) GarayRita hozzátette, a kormány döntése még nem végleges ezen a téren, így bizakodnak.

A település-vezetők azt is sérelmezik, hogy véleményüket az esetleges átcsoportosításokról az illetékesek nem kérték ki.

– Pedig lenne ötlet – mondta Fodor. – Csak néhányat említve: szüntessék meg a helyi vidékfejlesztési irodákat, a Leader csoportokat, feladatukat a kistérség is el tudja látni, és számolják fel a klientúra bújtatott állásait. Máris lenne forrás, a valóban fontos feladatokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.