- hirdetés -

A 2010-es parlamenti választások első fordulójában eldőlt az egyéni mandátum sorsa. A Fideszes jelölt több mint 50 százalékot hozott.
Köszöntjük olvasóinkat!
Orosházán és a kistérségben eddig nem lehetett naprakészen követni egy választást sem. Mi a mai napon arra vállalkozunk, hogy azonnali és gyors információkhoz juttassuk önöket. A kampánycsend véget ért, megszólaltatjuk a jelölteket és lehetőségeinkhez mérten minél gyorsabban önök elé tárjuk a részeredményeket is.
Városunkban 24904 a választásra jogosultak száma, akik az egyéni és a területi listára szavazhatnak. Erről bővebben itt írtunk.
00.34

Dancsó: Történelmi győzelem

Közvetlenül az eredmények kihirdetése után kértük értékelésre Dancsó Józsefet. A fideszes politikus a Pacsirta utcai Pártok Házába tartva nyilatkozott az OrosCafé-nak.
httpv://www.youtube.com/watch?v=uauiw0lWX9Y

Orosházáról két képviselő lesz az Országházban. Dancsó József (Fidesz) egyéniben szerzett mandátumot. Varga Zoltán (MSZP) listán jutott be a Parlamentbe. Itt megtudhatja, hogyan alakultak a mandátumok sorsai országosan.

00:28

Az LMP-s jelölt elégedett

Fanaczán Istvánné, a Lehet Más a Politika jelöltjét késő éjjel értük utol, hisz betegség miatt otthonában tartózkodott:
– Nagyon örülök, boldog vagyok. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, aki nekem adta a kopogtatócédulát, hogy egyáltalán idáig eljuthassak. Örülök annak is, hogy ezt a fiatal kis pártot idáig el tudtam hozni, és hogy bekerültünk a parlamentbe. Ez volt a cél, ezért dolgoztunk. Ez egy olyan eredmény, mely bizakodásra adhat okot az őszi helyhatósági választásokra.
00:13

Az MSZP nem nyilatkozott

Varga Zoltán már kora este felutazott Budapestre, telefonon értük el, de azt mondta, hogy kampányfőnöke nyilatkozik helyette. Füvesi Sándor kampányfőnök első személyes megkeresésünkkor későbbre ígért nyilatkozatot. Az eredmények véglegesítése után többször kerestük telefonon, ám nem értük utol, így nem ismerjük az orosházi MSZP álláspontját és véleményét a választási eredményről.
Az MDF, a Munkáspárt, a Jobbik és Németh Béla polgármester gyors értékelése. Ekkor még nem voltak teljesen feldolgozva az adatok, csak a Fidesz győzelme volt ismert.
httpv://www.youtube.com/watch?v=BbXXUzyxpBs&feature=player_embedded
23.26

Stábunk a Jobbikhoz is odaért

Jámbor Nándor szerint az OVB mai teljesítménye kritikán aluli volt. Saját eredményéről a következőt nyilatkozta:
– Kissé csalódott vagyok, jobbra számítottam, de az országos átlagnál jobban teljesítettünk. Készülünk az őszi választásokra.
23.13

A győztes politikus bevonul hívei közé (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A győztes politikus bevonul hívei közé (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Békés megyében a Fidesz–KDNP jelöltjei taroltak. Békéscsabán Vantara Gyula, Gyulán Kovács József, Békésen Erdős Norbert, Szeghalmon Farkas Zoltán, Szarvason Domokos László, Orosházán Dancsó József szerzett mandátumot az első fordulóban. Mezőkovácsházán második forduló lesz, ahol a Fidesz–KDNP-s Simonka György majdnem 49 százalékot, az MSZP-t rendszeresen kritizáló Karsai József valamivel több mint 26 százalékot kapott.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint történelmi eredmény született, a győzelem nem a Fideszé, hanem Magyarországé. Dávid Ibolya pedig sajtótájékoztatón jelentette be, lemond az MDF elnöki posztjáról. Vona Gábor (Jobbik) felháborítónak és furcsának tartotta a ma esti választási gikszert. Az eredményt sikernek, a nemzeti áttörés napjának nevezte. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón elmondta, önvizsgálatot tartanak, és erős ellenzéki szerepre készülnek.
22.52

Dancsó József bejutott. Egyéniben a szavazók több, mint 50 százaléka, listán 53 százalék adta rá, illetve pártjára a voksát.

100 százalékos feldolgozottságnál:
A  részvételi arány: 61,30 százalék. A választókerületben a választás érvényes, eredményes.
Kiscsákón például Dancsó Józsefre 46-an szavaztak. Jámbor Nándorra 8-an, Varga Zoltánra 5-en.

Az egyéni jelöltek végeredménye (Békés megye 06. számú választókerület)
Az egyéni jelöltek végeredménye (Békés megye 06. számú választókerület)
Békés megyében is tarolt a Fidesz. A Jobbik megverte az MSZP-t, az LMP pedig átlépte a parlamenti küszöböt.
Békés megye  – területi lista 100 százalékos feldolgozottságnál.
Békés megye, területi lista végeredmények
Békés megye, területi lista végeredmények

Stábunk a pártoknál

22.38
Muszka Kálmánné, MDF:
– Úgy tűnik, sem én, sem pártom nem jut be a Parlamentbe, az LMP elvitte előlünk a szavazatokat. Az önkormányzati választásokon újra próbálkozunk.
Gál Ferenc, Munkáspárt:
– Botrány, amit az OVB művelt. Meg kellene ismételni a választást.
22.30
Az MSZP pártirodában Varga Zoltán jelölt kampányfőnöke, Füvesi Sándor elmondta, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, örülnek, hogy végre elindultak az információk, az adatok.
A Fidesz irodáján dr. Dancsó József példátlannak, nemzetközi botránynak nevezte a választási malőrt. Azt még nem sikerült eldöntenie, hogy az OVB tagok, vagyok az egész közigazgatás felkészületlen-e. Várják az eredményeket.

Feloldva a csendtilalom

22.25
Az OVB leállította a kampánycsendet, körülbelül 15 perc múlva nyilvánossá, hivatalossá válhatnak az eredmények. A kampánycsend és a szavazás elhúzódásáról Varga Zoltán önkormányzati miniszter, egyben MSZP-s jelöltet telefonon kérdeztük. Varga útban van Budapestre, nem tudott nyilatkozni.
21.56
Az OVI továbbra sem közöl adatokat az országgyűlési képviselő-választás első fordulójáról. Csakhogy a pártok a szavazatszámláló bizottságokba delegált tagjaikon keresztül már ismerhetik a részeredményeket. A nagyközönségnek még mindig várni kell.
21.18
Még hét helyszínen, Budapest négy szavazókörében, Szegeden, Debrecenben és Pécsett nem fejeződött be a szavazás – jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság ülésén. Összesen 66 082 szavazó kérte, hogy lakóhelyétől távol szavazhasson az első fordulóban.
21.13
Tudósítóink a kampánycsend ideje alatt sem unatkoznak. Jelenleg a 23-as szavazókörzetben (Iglói utca) forgatnak és fotóznak. Ez Orosháza legnagyobb szavazókörzete – az ide tartozó 1144 szavazóból 717-en voksoltak. A szavazás rendben zajlott, a szavazatokat már összesítették, jelenleg a jegyzőkönyveket hitelesítik és véglegesítik.
httpv://www.youtube.com/watch?v=1aZrLpNLmF8

Ezért várunk

20.45
Négy évvel ezelőtt az országgyűlési képviselők választásán azok a választópolgárok, akik  lakóhelyüktől távol, de belföldön kívántak szavazni, olyan igazolást kaptak, amivel a kiválasztott település bármely szavazókörében voksolhattak. Az adott szavazókörben a szavazatszámláló bizottságnak csak annyit kellett ellenőriznie, valóban a településre szól-e az igazolás.
2007-ben módosították a választási eljárási törvényt. Ennek következtében minden településen ki kell jelölni egy szavazókört – igazolással csak ezekben lehet szavazni. Korábban tehát valamennyi szavazókör nyitva állt az igazolással szavazók előtt, 2007-től nem.

Az orosházi 23-as körzetben összesítenek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az orosházi 23-as körzetben összesítenek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
20.27
Szigeti Péter, az OVB elnöke az hvg.hu-nak elmondta, hét óra előtt tíz perccel döntöttek a kampánycsend meghosszabbításáról. Szerinte korai még felelőst keresni. Az átjelentkezések kérése nagyságrendekkel nem volt nagyobb, mint négy évvel ezelőtt.
Hét órakor számos tévé és internetes portál elkezdett előzetes adatokat közölni. Szigeti úgy nyilatkozott, azért tartottak 19.15-kor bejelentést a kampánycsend meghosszabbításáról, hogy „ezt ne tegyék”.
20:10
Gulyás Gergő alkotmányjogász szerint az Országos Választási Bizottság a kampánycsend meghosszabbításáról szóló döntésével elképesztő szakmai alkalmatlanságát bizonyította – írta az Index.hu. A választás időpontját ugyanis Sólyom László köztársasági elnök írta ki, és eszerint a választás április 11-én reggel 6 órától este 19 óráig tart.
Gulyás úgy véli, az OVB döntése addig helyes volt, hogy a még sorban állóknak lehetővé tették a szavaztuk leadását, de a kampánycsend meghosszabbításával az OVB megpróbálta felülírni az államfő döntését.

Orosházán nincs továbbszavazás

19:45
A Békés megyei 06. számú választókörzetből sehonnan nem jeleztek továbbszavazást. Információink szerint minden szavazókör bezárt és elkezdték a szavazatok összeszámolását. A kampánycsend ideje alatt azonban nem kapunk az állásról információt. Amint feloldják, azonnal tudatjuk, ki hogyan áll.
19.41
Elutasítottak egy szavazót a Kettőssánc téren – írta a beol.hu. Kiderült, az állampolgár hiába akarta személyazonosságát útlevéllel, vezetői engedéllyel igazolni  – a lakcímkártyát is fel kellett volna mutatnia.
Közben Újbudán 719-en, Szegeden 300-an  állnak sorba, hogy szavazhassanak. Békés megyében minden szavazókör bezárt este 19 órakor.

Mit várnak a jelöltek?

Vége van a szavazásnak és ezzel a kampánycsendnek is. Az urnazárás előtt gyors esélylatolgatásra kértük a jelölteket.
19:00
Dr. Dancsó József – Fidesz-KDNP: – Pozitív várakozással vagyunk tele, feszült pillanatok ezek. Folyamatosan követni fogjuk a részeredményeket.
Fanaczán Istvánné – LMP: – Saját részre és a pártnál is 6-8 százalék eredménnyel lennék elégedett. Az ÖKO politiknak, józan észnek, friss arcoknak helye van a parlamentben.
Gál Ferenc – Munkáspárt: – A 6 jelölt közül a 4. hellyel már elégedett lennék. De a választók már úgyis döntöttek. Mivel kevés listát tudtunk állítani, így országos szinten elégedett lennék az 1 % feletti eredménnyel.
Muszka Kálmánné – MDF: – Nagy reményekkel várom a szavaztaokat, sokat kampányoltunk. És jelentős szavazatot fogunk elérni, annak ellenére, hogy nem vártak tőlünk jó eredményt.
Jámbor Nándor – Jobbik: – Nagy a várakozás bennünk. Figyelemmel kísérjük a részeredményeket, az előzetes felmérések után hamarosan kiderül, hogyan döntöttek a szavazók. Jó hangulatban várjuk ez eredményeket.
Varga Zoltán – MSZP: – Azzal lennék elégedett, ha lenne második forduló a körzetben. A Békés megyei szocialistákat pedig 20 százalék körüli eredményre taksálom.

Az utolsó szavazói jelentés

17:30
A szavazókörök zárásáig már nem sok idő van hátra. Időközben befutottak a 17.30 órai adatok. A teljes választókerületben 28825-en voksoltak, ez  57,8 %-os részvétel. Orosházán 14672-en adták le szavazatukat, ez 58,84 %-ot jelent.

Majdnem megvan az 50 százalék

15:30
– A szavazás továbbra is rendben zajlik, semmiféle bejelentés vagy atrocitás nem történt – mondta el érdeklődésünkre a címzetes főjegyző, aki a helyi választási bizottság vezetője is egyben.
A 15.15 órási adatokból kiderül, kevés hiányzik ahhoz, hogy érvényes legyen az első forduló. Ennek ugyanis feltétele, hogy a szavazásra jogosultak legalább fele elmenjen szavazni.
Ha a mostani adatokat nézzük, akkor ehhez nagyon közel állunk már. A 6. számú választókerületben ugyanis eddig 23858-an voksoltak, mely 47,86 %-os részvételt jelent. Az orosházi adatok: 12319 polgár élt eddig szavazati jogával, ez 49,42 %-os arány.
Itt tartunk most. Az utolsó részeredmény 18 óra körül várható. 19 órakor urnazárás, majd elindul a szavazatok összesítése. Ezzel együtt pedig mi is nyakunkba vesszük a várost, és felkeressük a pártokat és a jelölteket , akiket megszólaltatunk és kifaggatunk.

Orosháza közel 40 százalékon áll

13:42
Ebéd utáni, kora délutáni helyzetkép arról, hogyan állunk.

Gyűlnek a szavazatok Orosházán is (klikk a képre)
Gyűlnek a szavazatok Orosházán is (klikk a képre)
A helyi választási irodát 13:30 órakor kerestük. Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária, Orosháza város címzetes főjegyző asszonya vette fel a telefont és diktálta be nekünk a legfrissebb adatokat.
Ezek szerint a mi választókerületünkben (Békés megye 6. sz.) eddig 19024 polgár szavazott, ami 38,17 % -os részvételt jelent. Orosházán 9794 szavazó ikszelt már, ami 39,31 %-os részvétel.
Megtudtuk azt is, hogy az egy hete a külképviseleteken leadott szavazatok érvényességét vizsgálja jelenleg a választási bizottság. A borítékokat még nem bontják fel, csak azt nézik, hogy sértetlenek-e.
11:31
Továbbra is szép számban mennek szavazni. A 11.15 órai jelentés szerint a választókerületben 14436-an voksoltak, ami 28,98 %-os arányt jelent. Orosházán eddig az időpontig 7447-en szavaztak. Továbbra is nyugodtan telik a nap, semmilyen rendkívüli esemény nem történt.
09:52

Aktívak a szavazók

Aktívak a választók a körzetben. Ezt tudósítónk is megerősítette, aki úgy tapasztalta, hogy sokan szavaznak. A második részvételi jelentés szerint 9.15 órakor a 6-os választókerületben 6769-en szavaztak, ez 13,59 %-ot jelent. Orosházán 3407-en járultak az urnákhoz, mely 13,69 % -os részvételi arány.
A helyi választási bizottságtól kapott információk szerint a választás rendben zajlik.

A 6. számú választókerülthez tartozó települések (Forrás: www.valasztas.hu)
A Békés megye 06. számú választókerülthez tartozó települések (Forrás: www.valasztas.hu)
08:26
Az első jelentést megtették a szavazókörök a helyi választási bizottsághoz. Ennek alapján 08:15 óráig 1,82 százalékos a szavazók részvételi aránya a 6. számú választókerületben.
07:58
A szavazókörök reggel 6 órakor nyitottak, ezzel elkezdődött a 2010-es parlamenti választás első fordulója.
Az urnákat lezárták, kezdődik a szavazás (Fotó: Rosta Tibor)
Az urnákat lezárták, kezdődik a szavazás (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina, Rosta Tibor, Melega Krisztián

Listán első a Fidesz, Jobbiké az ezüst

23.07

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.