- hirdetés -

Vasárnap 11 ezer szavazókörben mintegy nyolcmillió választópolgár szavazhat. Orosházán csaknem 25 ezer ember jogosult a voksolásra.
Mintegy 7 milliárd forintba kerülhet a parlamenti választás az idén, ennyi szerepel az előzetes pénzügyi tervekben. Az összeg nem csupán a nyomdai költségeket, hanem az informatikai eszközök fejlesztését, szoftverek és a különféle rendszertervek vásárlását, névjegyzék összeállítását (120 millió), az ajánlószelvények előállítását, kézbesítését (400 millió) és a szavazás lebonyolítását is fedezi. (A közbeszerzési eljárások eredményeiről itt tájékozódhat.) Még nem tudni, hogy ebből a keretből pontosan mennyit költenek, ez függ az első forduló eredményességétől.

Orosháza: 6 egyéni, 6 lista

Hazánkban 11 ezer szavazókörben mintegy nyolcmillió választópolgár szavazhat vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig. Az első fordulóban két (többféle biztonsági jellel ellátott) szavazólapon ikszelhet a választópolgár. Az egyiken az egyéni jelöltek, míg a másikon a területi listák szerepelnek. Orosházán hat egyéni és hat lista közül választhat.

A szavazólapok már Orosházán vannak (Fotó: Melega Krisztián)
A szavazólapok már Orosházán vannak
(Fotó: Melega Krisztián)
Városunkban 24904 a választásra jogosultak száma, mozgóurnát csütörtökig 52-en kértek. A szavazókörök száma 37 – a szavazóköri kellékek és nyomtatványok szerdán érkeztek meg városunkba – tájékoztatta az OrosCafé.hu-t az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Iroda (OEVI).
A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét. Erre több érvényes okmány is alkalmas.
– Amennyiben a szavazás napján a választópolgár valamilyen szabálytalanságot észlel a szavazókörben, akkor a szavazatszámláló bizottság elnökéhez kell fordulnia. A választókerület vonatkozásában pedig az Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottságához, amely saját maga jár el, vagy továbbítja azt az illetékes választási bizottsághoz.
– Az OEVI az Okmányiroda helyiségében egész napos ügyeletet tart vasárnap. Reggel 4 órakor az okmánykiadással kezdődnek el a feladatok. Napközben hat jelentést kell adniuk arról, mennyi állampolgár szavazott. A nap során ellátandó feladatokhoz a létszámot az OEVI vezetője forgatókönyvben határozza meg, felkészülve az esetleges rendkívüli eseményekre is. Munkatársaink közül – a szavazóköri jegyzőkönyvvezetőkkel együtt – összesen 98 fő vesz részt a választásnapi feladatok ellátásában – tudtuk meg az OEVI vezetőjének általános helyettesétől, Kovács Györgytől.
Az adatok feldolgozása este 7 óra után kezdődik. Az első, tehát nem végleges számlálást követően a telefonon beérkező adatok feldolgozását az OEVI munkatársai soron kívül elvégzik. A választási eredményekről információkat kaphat a www.valasztas.hu internetes oldalon.

Vasárnap a választás alakulását este 7 órától élőben követheti az OrosCafe.hu-n. Adatokkal, információkkal, a képviselők helyzetjelentéseivel várjuk önöket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.