- hirdetés -

Február 12-ei ülésével „megnyitotta” az évet a képviselő-testület. Jó pár pénzügyi kérdés szerepelt az előterjesztések között. Ilyen a helyi tömegközlekedés biztosítása érdekében szükséges önkormányzati támogatás vállalása. De bérkérdések, egyéb kisebb volumenű támogatások is terítékre kerültek. A város idei költségvetését is elfogadta a testület. Mindezek mellett szó volt a Rákóczitelepi Sportpálya díjmentes bérbeadásáról, és a temetői díjak változásairól is.

A testületi ülés első napirendi pontjában szerepelt, hogy március 1-től változnak a temetői díjak. Tekintettel arra, hogy mind az Alvégi, mind a Felvégi temető az Orosházi Evangélikus Egyházközség tulajdonában áll, a díjszabások meghatározása is az egyházközség presbitériumának hatáskörébe tartozik. A testület tudomásul véve az egyházközség új díjszabását ehhez igazította az önkormányzat temetőkről és temetkezésről szóló rendeletét.

Áprilistól új keretek között használja majd a Rákóczitelepi Sportpályát az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub. A szervezet megkeresésére 15 évre ingyenesen az üzemeltetésébe adja az önkormányzat a létesítményt. A képviselők döntésével egy jelentős akadály hárul el a modellpálya fejlesztésének útjából, amelyet így a szervezet elkezdhet. Az üzemeltetés költségeihez az önkormányzat ebben az évben 2 millió forint támogatást biztosít a sportklubnak. Az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub tervei között szerepel egy új nyomvonalú, korszerű, európai szintű versenypálya kiépítése. A Rákóczitelepre tervezett új pálya a belváros és Gyopárosfürdő közelsége által ideális helyszín lehet az általában családosan érkező hazai és külföldi versenyzőknek. Az egyesület újra feltenné a modellezők térképére Orosházát. A klubtagok eddig társadalmi munkában rendezték és tartották karban a versenypályát és környezetét. Az ülésen elhangzott, hogy a lakosok továbbra is ingyenesen használhatják a pályát, ami rendezvényeknek is helyet fog biztosítani. A sportklub, mint üzemeltető nyitvatartást fog bevezetni, azaz éjszakára zárni fogják a pályát. Továbbá kamerarendszert állítanak majd fel a vagyonvédelem érdekében.

Az önkormányzat és intézményeinek idei költségvetését is elfogadta a testület. A város működésére mintegy 10 milliárd 675 millió forintot szavazott meg a többség. A költségvetési rendelet részletekbe menően tartalmazza az önkormányzat és intézményeinek finanszírozását. (A bevételek és kiadások alakulásáról, a működést biztosító tételekről, illetve a fejlesztésre szánt kiadásokról később részletesebben is tájékoztatjuk olvasóinkat – a Szerk.)

A testületi ülésen szó volt a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedésről szóló megállapodásról, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által megigényelt 250 ezer forint támogatás biztosításáról. Továbbá hozzájárultak a képviselők az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának módosításához, illetve elfogadták a Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2023-as beszámolóját és idei terveit. Döntés született a kulturális intézmények vezetőinek bérezéséről, valamint a bölcsődék nyári zárva tartásának időpontjairól, illetve az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályok változásait is jóváhagyták.

fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.