- hirdetés -

Az ország költségvetését kímélték, ezért került át a panelprogram a környezetvédelmi minisztériumhoz.

Mint már megírtuk, a programot korábban gondozó önkormányzati minisztérium helyett már a környezetvédelmi irányítja az energiatakarékosságra és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó pályázati lehetőséget. A változtatás oka a magyar költségvetés kímélése. A környezetvédelmi minisztérium ugyanis a kiotói jegyzőkönyv szerint értékesített szén-dioxid-kvótából, csaknem 30 milliárd forintból is fedezi a panelkorszerűsítés állami, vissza nem térítendő támogatását.

A program kiírása szerint azok az energiahatékonysági intézkedések támogathatók, amelyeknek eredményeképp mérhetően csökken a szén-dioxid-kibocsátás, illetve igazolhatóan javul az  energetikai hatékonyság. Így például támogatják a nyílászárók  felújítását, cseréjét, a homlokzatok- és födémek hőszigetelését, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítését, stb.

Varga Zoltán önkormányzati minisztert a még hozzá beérkezett orosházi pályázatok kapcsán kérdeztük.

Mennyi orosházi pályázat vár most a támogatói nyilatkozatra?

10 orosházi közösség adott be pályázatot még az önkormányzati minisztériumhoz. Ebből egy közösség visszalépett, tehát kilencnek van bent érvényes pályázata. Sajnos, nagyon sok esetben volt szükség hiánypótlásra. A kilenc pályázat közül ezért csupán egyet tudtam aláírni. Természetesen a többi nyolc pályázat nem veszett el, csak most már nem én, hanem Szabó Imre környezetvédelmi miniszter írja alá a dokumentumokat. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a változás következtében nem éri hátrány, sérelem őket. Szerintem egy-két héten belül ezekre a szerződésekre is rákerül a szignó.

A Bercsényi utcai pályázat támogatói szerződésében olvasható, hogy a kifizetés ideje: legkésőbb 2012. Ez gondot okozhat a lakóközösségeknek. Mi az oka a későbbi kifizetésnek?

Felújítási kontraszt a lakótelepen (Fotó: Melega Krisztián)
Felújítási kontraszt a lakótelepen (Fotó: Melega Krisztián)

Ez nem egészen így van. Ütemezett a kifizetés, ami nem azt jelenti, hogy 2012-ben kapják meg a teljes összeget, hanem azt, hogy a támogatás egy részét 2012-ben fizetik ki. Ez a költségvetési tervezés metodikájából ered. A költségvetés ugyanis nem vállalhat akármennyi terhet az elkövetkezendő évekre, az áthúzódó hatásokat mindig figyelni kell. Az ütemezésből eredő gondokra megoldást kell találni. Mindenki a kormánytól akar pénzt kérni, ez lenne a legegyszerűbb megoldás, de nem mindegy, hogy milyen örökséget hagyunk a következő kormányra. Rájuk terhelhettük volna a kifizetéseket, melyek  nagy valószínűséggel  jövő ősszel kezdődnek el. Ez azonban felelőtlenség lett volna. Figyelembe kell vennünk az ország teherbíró képességét, és ennek megfelelően kell elosztanunk a terheket.

Milyen megoldásokban gondolkodhatnak az érintett lakóközösségek?

Három megoldás lehet. A lakóközösség szerződhet úgy a kivitelezővel, hogy ütemezve fizet. Arra is van példa, hogy az önkormányzat segít. A harmadik megoldás pedig a hitel. Ha a lakóközösség úgy látja, hogy a felújításból eredő megtakarítást, kiadáscsökkenést törlesztésre tudja fordítani, akkor érdemes belevágni. A lakóközösségeknek kell eldöntenie, hogy melyik utat választja, esetleg hogyan kombinálja a három lehetőséget. Megoldást mindenképp találni kell, hiszen minél hamarabb kész a felújítás, annál hamarabb lesz érezhető az energetikai hatékonyságból eredő költségcsökkenés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.