Csütörtökön léptek hatályba a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítások, amelyek a szaktárca szerint erősíteni fogják a magyar dinnye piaci pozícióját.
Módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.
A módosított jogszabályok meghatározzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben. A dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet.