- hirdetés -

Az Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza elnökével beszélgettünk a 2017-es esztendőről, a 2018-as programokról és a közösség működéséről.

– Melyek voltak a 2017-ben a főbb események az egyesület életében?

– Mindig vannak fix programjaink, mint a húsvéti, anyák napi, nyárváró és karácsonyi összejövetelek. Minden évben készülünk tematikus programokkal, tavaly például több helyre is elmentünk kirándulni. Ősszel elutaztunk egy balatoni körútra, ahova kifejezettem hátrányos helyzetű családokat hívtunk meg. Az útiterv összeállításánál igyekeztem gyermek-, kulturális- és szabadidős programokat is szervezni. Tavaly újraalakult az ifjúsági tagozatunk 17 taggal, ezért nekik csináltunk egy három napos bogácsi túrát, amiből végül egy nagy családi kirándulás lett. Minden hónapban legalább egyszer próbálkozunk összegyűlni a közösségi házban, és valamiféle rendezvényt szervezni, legyen az tea vagy sütős-főzés délután vagy csak azért, hogy a gyerekek játszani tudjanak egymással. Szerencsére a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain keresztül elnyert pénzekből számos új eszközt tudtunk vásárolni; játékokat, ping-pong asztalt, kerti kiülőket, amivel elég jól fel tudtuk szerelni az egyesületet.

– Az egyik fő tevékenységünk immáron harmadik éve a TESCO-val és az Élelmiszerbank Egyesülettel közösen zajló élelmiszermentési program. Ennek keretében a TESCO-ból minden nap elhozzuk az előző napról megmaradt pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket, amiket kiosztunk a rászoruló egyesületi tagjainak. Ezzel naponta 20-30 családot tudunk segíteni. Az élelmiszermentő programban partnerségben vagyunk a családsegítő szolgálattal, akik a kistérségben osztják szét az ételeket.

– Hogyan készülnek az idei évre?

– 2018 a családok éve lesz. Januárban általában pihenünk, most azonban számos programmal készültünk. Idén szeretnénk előtérbe helyezni a környezet- és állatvédelmet, a kultúrát és a népi hagyományőrzést. Én nagy kutyabolond vagyok, ezért is találtam ki az orosházi kutyamenhely megsegítését. Úgy gondoltuk, hogy a ruhák mellett adhatnánk kutyatápot is, amibe később szeretnénk bevonni az Orosházi Állatmentő Egyesületet is.

– Több kirándulást is tervezünk az évre, szeretnénk elmenni a Dunakanyarba, Pécs környékére, de mindez pályázatfüggő, hiszen az egészet nem tudjuk megszervezni saját pénzből. Lesz továbbá országos találkozó Tatabányán, országos kongresszus Veszprémben, ahova szeretnék elvinni egy-egy delegációt a közösségünkből.

Rendkívüli odaadással végzi munkáját (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Milyen gyakorisággal vesznek részt a tagok az egyesület rendezvényein?

– Mivel én vagyok a Nagycsaládosok Egyesületének dél-alföldi régiós titkára, ezért több információ jut el hozzám, így a tagok is valamivel kényelmesebb helyzetben vannak. Orosházán 176 tagcsaládunk van, akik három vagy több gyermekesek, de vannak kisebb pártoló tagjaink is. Összesen 50-60 család van, akikre állandóan lehet számítani. A tagság számos előnnyel jár, hiszen tudunk biztosítani nagycsaládos kedvezménykártyát országszerte, amely már ezer elfogadóhely elérhető, például a fürdőkben vagy magánboltokban. Ezen túl telefonflottás kedvezményünk is van. Aki viszont belép az egyesületbe, attól elvárjuk, hogy tegyen is valamit és ne csak azt várja, hogy kapjon.

– Hogyan toboroznak tagokat?

– Leginkább rendezvényeken keresztül, sok helyen megjelenünk, a közösségi médiában is aktívak vagyunk, de a leginkább szájról-szájra terjed. Előfordult már többször, hogy a tagok idegen gyerekeket elhoztak, akik olyan jól éreztek még magukat, hogy később az egész család is csatlakozott.

– Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a segítőink munkáját. Külön köszönet illeti a Kardoskúti Agrár Zrt., amely már negyedik éve minden esztendőben két disznót ajándékoz az egyesületünknek. Ezt hentessel feldolgoztatjuk, kolbász készítünk, és minden karácsonykor kiosztjuk a családoknak. Szeretném megköszönni az orosháziaknak is a segítséget, hiszen a TESCO-nál leadott adományokból tudtuk összerakni a karácsonyi ajándékcsomagokat. Nagy segítség a ruha, szoktunk játékokat is kapni, az ilyen gyűjtésre mindig megmozdul a város, amiért rendkívül hálás vagyok. Illetve köszönet illeti azokat a magánszemélyeket, vállalkozásokat, akik támogatják munkákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.