- hirdetés -

Lélekemelő közösségi élménynek adott otthont csütörtök délelőtt az evangélikus templom. Együtt énekeltek az Úrhoz az evangélikus, a katolikus és a református oktatási intézményekben tanuló gyermekek. A mennybemeneteli istentiszteletet minden évben megtartják a helyi keresztény felekezetek, idén viszont újítottak: most először nem külön, hanem együtt, ökumenikus módon tették mindezt.

– Húsvét után negyven, pünkösd előtt tíz nappal ünnepeljük Jézus mennybemenetelét – magyarázza Laczki János evangélikus lelkész. – Nagy örömünkre idén ezt egy zsúfolásig telt templomban tehettük meg. Mindhárom felekezet lelkészei részt vettek az igehirdetésben, a közös éneklésben pedig mindhárom iskola diákserege aktívan segédkezett. Boldogság volt végignézni a templom padjain, a karzatokon, amelyeket egy és ugyanazon céllal töltöttek meg a gyerekek. Bízunk benne, hogy a jövőben hagyománya lesz ennek a közös istentiszteletnek. Elképzelhető, hogy a következő évben már nem a templom falai között, hanem a szabad ég alatt ünneplünk, így még többen részesei lehetnek az eseménynek.

Felegyi-Németh Mihály evangélikus lelkésztől megtudtuk, ez az alkalom egy, már régóta dédelgetett álom megvalósulása volt.

– Az ökumenikus imahét előtti megbeszéléseken már évek óta elhangzott közöttünk, hogy szeretnénk egy három iskolát összefogó mennybemeneteli istentiszteletet. Ennek leginkább a Covid időszaka vetett gátat, valamint az utána átrendeződő gyülekezeti élet. Most viszont teljesült az álmunk – mesélte Felegyi-Németh Mihály. – Az igehirdetés alapigéje Márk evangéliumának vége volt. Eszerint Jézus kiküldi tanítványait/apostolait a világba, hogy hirdessék az evangéliumot minden teremtménynek, ő pedig felmegy az Atyához, és a jobbjára ül. Az apostolok úgy tettek, amint Mesterük kérte tőlük, elmentek és hirdették az igét tiszta szívvel és biztos alapokon álló hittel. Hitük bizonyságául az Úr jelekkel bizonyította, hogy amit tesznek, az megmutatja Isten mindent átható kegyelmét és szeretetét. Azt a kegyelmet és szeretetet, amelyet Jézus Krisztus keresztjében és harmadnapi feltámadásában adott a világ minden népének.

Az ünnepi alkalmon szavai által dr. Kasuba Róbert, pitvarosi katolikusplébános, orgonazenéjével pedig Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész is szolgálatot tett. Szalkay Róbert református lelkipásztor és a református iskolások is örömmel csatlakoztak az áldozócsütörtökön tartott kezdeményezéshez.

– Mi most megmutattuk, hogy az emberiség képes a szeretet, az egyetértés és az összefogás nyelvén beszélni – fogalmazott a református lelkész. – Ennek hatalmas jelentősége van napjainkban, hisz sajnos ma a társadalmat, sőt az egész emberiséget a széthúzás jellemzi. Áldozatai vagyunk a mesterségesen generált ellenségeskedéseknek, a gyűlölködéseknek, sajnálkozva nézzük a háborúba kényszerített tömeget. Szomorú, hogy egy szűk réteg dollármilliárdokat keres az ő szenvedéseiken. Mi megmutattuk a másik utat, bebizonyítottuk, hogy az összetartozás és a békesség érzése is vezérelhet minket. Boldogok lennénk, ha mások is példát vennének rólunk.

A három felekezet lelkészei az alkalom végén megáldották a kisdiákokat, majd a záróének után útjára indult a népes gyereksereg szívükben, lelkükben felvértezve az iskola és a mindennapok kihívásaival szemben.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.