- hirdetés -

Legyünk hálásak a legapróbb dolgokért is!” – ezzel az üzenettel nyitotta meg koncertestjét Pintér Béla keresztény énekes-zeneszerző, aki szeptember 24-én érkezett Orosházára. Célja a szórakoztatáson túl, vagyis az elé helyezve egyszerű volt és nemes, dalai által a színtiszta evangéliumot szerette volna hirdetni minden megjelentnek. Közel hatszáz rajongó váltott jegyet az evangélikus templomban rendezett eseményre.

A nagy sikerű rendezvényt az Orosházi Evangélikus Egyházközség szervezte, a koordinátor szerepet Bánki-Horváth György vállalta magára. Sok éves barátság köti össze őt Pintér Bélával, épp Orosházán, és épp a népszerű énekes egyik koncertjén ismerték meg egymást 12 évvel ezelőtt. A baráti viszony egyre inkább elmélyült köztük, emberként és zenészként is hasonló nézeteket vallanak. A vasárnapi koncert néhány számát György cajonon kísérte, a zongora mögé pedig Szőke Szabolcs ült, aki Györgyhöz hasonlóan szintén az Orosházi Evangélikus Egyházközség presbitere.

2011-es évtől kezdődően Pintér Béla rendszeresen zenélt Orosházán, eleinte még a Győry teremben is kényelmesen elfért a hallgatóság. Mikor aztán egy hosszabb kihagyás követően tavaly ismét meghirdette az egyházközség a rendezvényt, maguk is meglepődtek az érdeklődők számán. A kezdés előtti utolsó percekben vált világossá, hogy a bő ötszáz fős létszám bizony megkívánja a tágas templomi teret. Idén már tudták, mire készüljenek, így egyértelmű volt, hogy a koncert itt kap helyet.

– Pintér Béla dalai egyre népszerűbbek, köszönhető ez a fülbemászó dallamoknak, és az egyszerű, könnyen megjegyezhető szövegeknek – fogalmazott Bánki-Horváth György. – Ő egy olyan keresztény énekes-zeneszerző, aki nagyon széles réteget képes megszólítani, és ebbe beletartoznak az egyszerűbb emberek is. Olykor emiatt kritika is éri, oktalanul, hisz egyébként zeneileg hihetetlenül széles skálán mozog. Háromszáz dala van, a közismert slágerek mellett sok-sok finomabbat, igényesebbet és kidolgozottabbat is találunk. Üzenete viszont mindnek ugyanaz: a színtiszta evangélium.

Az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviselőit megtalálhattuk a sorok közt. A dalok meghittségéből fakadóan mindenkit átjárt a hála és a szeretet érzése. A helyszín is abszolút adott volt ehhez, ahogyan a számok szövegvilága is.

– Az édesanyámmal és a barátnőmmel jöttem el, nagyon örültem, hogy a kedvenc dalomat, a Homokba írva címűt is hallhattuk ma – mesélte Csizmadia Szabolcs, a Székács Evangélikus Iskola tanulója. – Nagyon élveztem a koncertet, át tudtam érezni az üzeneteit. Az is nagyon jó volt, hogy Pintér Béla sokat beszélt hozzánk. Több gondolata egészen a lelkemig hatolt, például az is, hogy Isten mindig velünk van, és szeret minket, akármilyenek is vagyunk.

Felcsendült a Szükségem van rád, a Ki vagyok én?, a Rólam van szó és még sok-sok dal, az első blokk után aztán átvette a szót Deák László, Orosháza egykori lelkésze, hogy igét hirdessen a megjelenteknek. Igaz, bő tíz éve már nem ebben a városban, hanem Kispesten szolgál, mégis örömmel szólt a helyi keresztény közösséghez.

– Nagyszerű élmény volt idén is meghallgatni Pintér Béla dalait, nagyon szeretem őket – nyilatkozta Felegyi-Németh Mária evangélikus lelkész. – Jó látni, hogy az evangélikus iskolából is több osztály itt van, sokan örülnek az ő közvetlenségének, hogy személyes élményeivel tölti meg az énekek közötti szabad perceket. Az iskolában is vannak osztályok, akik a szünetekben szívesen hallgatják és éneklik a számait. Sok van köztük, ami kifejezetten az ő korosztályuknak szól. Mi is elhoztuk ma a gyermekeinket, a nagyobbik már óvodás, és ő is nagyon szereti Pintér Béla dalait.

A szervezők elmondták, a közönség legalább fele vidékről érkezett, ez is mutatja, hogy vannak olyan nagy hatású, nagyra becsült és szeretett emberek, akik képesek összehozni a hasonló lelkületű embereket. Az est folyamán az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, akikor Pintér Béla kihívta a gyerekeket az oltár elé, hogy együtt énekeljék vele a legbulizósabb, legütősebb, legismertebb dalát, Az én Istenem címűt. A fiatalok láthatóan kívülről tudják annak klipjét is, hisz egyszerre járták a benne található koreográfiát.

Az énekes a búcsúzás előtt elmondta, nagyon élvezte az idei orosházi koncertet is, a szervezőktől pedig azzal a gondolattal vált el, hogy biztosan lesz folytatás.

Fotók: Szőke-Kilián Szilvia/ Székács Evangélikus Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.