- hirdetés -

Megkezdték a közterületeken jogellenesen tárolt személyautók elszállítását. Az önkormányzat képviselő-testülete az orosházi lakosok jogos igényeire alapozott, régóta fennálló problémára adott választ.

Egy francia kisautót húztak fel trélerre a közterület-felügyelők és a Kárai Exclusive Racing Kft. szakemberei. Május 3-án egy újabb közterületi parkolóhely szabadult fel ezáltal. Mint arról korábban beszámoltunk, március 22-i keltezéssel együttműködési megállapodást írt alá Orosháza Város Önkormányzata, az Orosházi Polgármesteri Hivatal és a Kárai Exclusive Racing Kft., amely szerződés értelmében megkezdték az üzemképtelen, elhagyott, vagy más okból jogszabályba ütköző módon tárolt járművek eltávolítását a közterületekről.

Széni Tibor közterület-felügyelőtől megtudtuk, korábban felmérték és számba vették az ilyen személyautókat. Amennyiben be tudják azonosítani a tulajdonost, akkor kiértesítik, amennyiben nem, az autón nem található rendszámtábla sem, úgy jól látható helyen, az autón helyeznek el egy tájékoztatást. Ha az autó tulajdonosa a megadott határidőn belül nem jelentkezik, akkor a gépjárművet elszállítják. A feljegyzésből rendelkezik példánnyal a rendőrség, a közterület-felügyelet és a Kárai Exclusive, valamint az elszállított autó helyén is hagynak egy erről szóló tájékoztatást. A tulajdonosnak lehetősége van megváltani az autóját, vagy le is mondhat róla. A felmérés szerint ezen kívül még négy rendszámtábla nélküli, közterületen tárolt autóról van tudomás, ezeket is hamarosan, ütemterv szerint elszállítják.

Kárai Péter, a Kárai Exclusive tulajdonosa elmondta, ezeket az autókat beszállítják a telephelyükre, egy ideig tárolják őket, amennyiben nem jelentkezik a tulajdonos, úgy megkezdik a megfelelő jogszabályi feltételek melletti bontást. Azt is megtudtuk, hogy a cég a vármegyén belül vállalja használaton kívüli autók díjmentes elszállítását. Akinek van például a kert végében egy évek óta nem használt autója, az a céggel felveheti a kapcsolatot az elszállítás ügyében.

Dr. Burai Mihály jegyző korábban elmondta, a szerződő cég minden elszállításra, tárolásra, hasznosításra vonatkozó jogszabályban előírt feltétellel rendelkezik. – A képviselő-testület határozatának meghozatalát meg kellett, hogy előzze az irányadó jogszabályi rendelkezések kötelező figyelembe vétele, úgy, mint közterület-felügyeletről szóló törvény, a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására és a járművek elszállítására vonatkozó IRM rendelet, nem utolsó sorban a közterület-használat rendjéről szóló önkormányzati rendelet, valamint a KRESZ szabálya – sorolta dr. Burai Mihály. A közterület-felügyelők is folyamatosan figyelemmel kísérik a parkolókat, de emellett számítanak az orosháziak aktív közreműködésére. Kérik, amennyiben tudnak olyan autókról, amelyek indokolatlanul foglalják el a korábban részletezett módon a város parkolóit, akkor azt jelezzék a polgármesteri hivatal munkatársainak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.