- hirdetés -

Augusztus óta megbízott rendőrkapitány vezeti az Orosházi Rendőrkapitányságot. Varga Zoltán alezredes a városi közbiztonságról, a közterületfelügyelet és a rendőrség közös járőrszolgálatának eredményeiről és az eddigi tapasztalatairól beszélt.

Az Orosházi Rendőrkapitányság vezetője, Czecher Péter r. ezredes 2023. augusztus 10-én nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonult. Ettől kezdődően a helyére érkező rendőrkapitány érkezéséig megbízással Varga Zoltán r. alezredes végzi a rendőrkapitányi feladatokat. Az alezredes 49 éves, 1994-ben kezdte rendőri pályafutását, tehát közel 30 éve lát el hivatásos szolgálatot. Mindvégig bűnügyi szakterületen dolgozott. Az első szolgálati helye a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság volt, majd 2008-ban került Orosházára, és akkortól az Orosházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője, rendőrkapitány helyettes.

Néhány hetes parancsnoki munkája alatt milyen tapasztalatokat szerzett Orosháza közbiztonságával kapcsolatosan?

Tizenöt éve szolgálok Orosházán bűnügyi osztályvezetőként, távollétében a rendőrkapitány helytetteseként. A hosszú távú tapasztalatom az, hogy Orosházán ugyanúgy, mint más településeken időről időre előfordulnak olyan események, szabálysértések, bűncselekmények, amelyek érzékenyebben érintik az itt élőket. Ha ezek közterületen, forgalmas helyeken történnek, még inkább befolyásolják a városban lakók biztonságérzetét. Mindig arra törekszünk, hogy az erőinkkel, eszközeinkkel úgy gazdálkodjunk, hogy a kedvezőtlen jelenségeket, folyamatokat visszaszorítsuk, a jogsértőkkel szemben törvényesen és eredményesen lépjünk fel, a bejelentésekre a lehető legrövidebb időn belül reagáljunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a sorozatbűncselekmények elkövetőinek elfogására.

Milyen jellegű bűncselekmények jellemzőek a városban?

A közterületen történt, illetve a biztonságérzetre leginkább ható bűncselekmények közül jellemzően garázdaságok, testi sértések, lopások miatt kell intézkednünk. Emellett fontosnak tartom kiemelni, hogy számottevően megemelkedett az internetes csalások száma.

Az előző év hasonló időszakának – január 1. és augusztus 31. – statisztikáját tekintve, hogyan alakultak Orosháza közbiztonsági mutatói?

Több nyomozást kellett elrendelnünk, de a növekedés nagy részét az említett online csalások teszik ki. Sajnos esetenként több százezer, illetve több millió forint kár éri azokat, akik a banki adataikat idegen telefonálónak, vagy egy adás-vételkor kiadják, idegenek kérésére e-mailben vagy üzenetben kapott linkre kattintva alkalmazást telepítenek a számítógépükre, telefonjukra. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma ugyan számszerűen csökkent, de annak érdekében, hogy ez a tendencia tartós maradjon, és a városlakók számára is érzékelhető legyen, az itt élők biztonságérzete erősödjön, fokoztuk a rendőri jelenlétet az utcákon, tereken. Folyamatosan értékeljük a járőrszolgálatunk tapasztalatait, a visszajelzéseket, a közbiztonsági helyzetet.

Folytatnak-e egyeztetéseket a városvezetéssel a kamerarendszer bővítésére a közbiztonság javítása érdekében?

A saját tapasztalataink mellett az önkormányzat, illetve a lakosság jelzéseit is figyelembe vesszük a szolgálatunk megszervezésekor. A kamerarendszer bővítése, korszerűsítése segítené a munkánkat, erről már volt is egyeztetés a rendőrség és az önkormányzat között.

Milyen eredményei vannak a rendőrség és a közterület felügyelők közös járőrözésének?

Ez egy olyan együttműködés, amely hosszú távon fontos része lehet a közterületek rendjének fenntartását, erősítését célzó szolgálatunknak. Az eddig eltelt időszak tapasztalatai kedvezőek, részünkről mindent megteszünk a közös járőrszolgálat gyakorlatának tökéletesítéséért.

Mikor várható az új kapitány kinevezése?

A megbízásom 2023. szeptember 30-áig szól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.