- hirdetés -

Több mint harminc éves múltra tekint vissza a Kodolányi János Egyetem. A megszokott megbízhatóság persze megmaradt, azonban az intézményt már új fenntartói kör irányítja. A változások nem csak a szervezeti kultúrát érintették, de az arculat is teljesen megújult, tükrözve azt a komolyságot és elhatározást, melyet a jövőbeli terveikbe fektetnek. A változásokról Domokos Tamással, a megújult Kodolányi University elnökével beszélgettünk.

– Min dolgoznak jelenleg az egyetem vezetői? Melyek azok a stratégiai célok, melyek irányítják a működést?
– A Kodolányi János Egyetem több mint harminc éves múltra tekint vissza. Voltak nehezebb és könnyebb időszakok az intézmény életében, azonban évekkel ezelőtt Orosházán is otthonra leltünk, így a változások az itteni kampuszt is érintették. Az új tulajdonosi kör nem egy önálló egyetemben kezdett el gondolkodni, hanem egy tudásközpont kiépítésében, amelyhez más oktatási szervezeti egységek is csatlakozhatnak, mint a középiskola, szakközépiskola, általános iskola vagy különböző kutató intézeti hálózatok. Az új működési modellnek köszönhetően a következő években olyan feladatok várnak a fenntartókra, mely során például újra kell szabniuk az eddigi gondolkodásmódot és egy hierarchikus, hálózatban működő egyetemmé alakíthatják ezt a nagy múltú magánegyetemet.

– A szervezeti kultúrán kívül az arculat is megváltozott. Van ennek jelentése?
– Komoly arculatváltáson esett át az egyetem. Mindez három dolgot üzen. 2024-ben máshogy kell gondolkodni, nem teheti meg egy intézmény, hogy nem koncentrál az angol nyelvű tudományterületekre, képzésekre, kompetenciafejlesztésre. Ez jelenik meg abban is, hogy most már mint Kodolányi University definiálja magát az egyetem. Emellett a színhasználattal is egy patinásabb külsőt öltöttünk, amely a komoly, határozott, és nagy múltú egyetemi létre utal. Az új arculatban a Szent Korona is megjelenik, mely egyértelműen üzeni, székhelyünk Székesfehérváron, a koronázó városban van. Azonban szeretnénk, ha Budapest és Székesfehérvár mellett az orosházi nappali tagozatos képzés is erősödne. Ehhez kell az arculat- és szemléletváltás.

– Milyen hatással vannak ezek a változások az orosházi kampuszra? Mire számíthatnak a diákok, hallgatók és Békés vármegye lakosai a jövőben?
– Orosháza egy kis kampusza az egyetemnek, a hallgatói létszám is kisebb. Ennek az az egyik oka, hogy szűk a képzési portfólió. Tizenkét alapszakon tanítunk, miközben a térségben többeket érdekelnének más képzések is, mint például az agrár- és egészségtudományi, valamint mérnöki képzések. Ezeket önállóan kialakítani azonban drága, így az új fenntartók gondolkodtak, hogy ezt az épületet, melyet az önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre, hogyan tudnák még jobban kihasználni úgy, hogy más egyetemek képzését is idehozzuk. Ennek van egy módja: a tulajdonos létrehozta a Dél-Alföldi Felsőoktatási Közösségi Képzési Központot, melynek az orosházi épület ad otthont. A központ munkatársainak lesz a feladata, hogy a Kodolányi University mellett más egyetemek képzései is megjelenjenek a palettán.

– Mi alapján választják ki az új képzéseket? Miért lesz ez a változás pozitív a jövőt tekintve?
– Az eredmények akkor jönnek majd, amennyiben azok a képzések, melyeket ide tudunk csábítani illeszkednek az itteni igényekhez. Ennek feltérképezéséhez egy nagyon komoly piacfeltárási munkát kell elkezdeni az egész dél-alföldi térségben. A jelenlegi szakokkal ki tudunk ugyan szolgálni egy szűk szegmenst, de ha sikeresen tárgyalunk más egyetemekkel a szakokat illetőleg, melyeket idehoznának, az segítené az emberek felsőoktatásban való részvételét, anélkül, hogy el kellene hagyni a térséget. Tudjuk, azok a diákok, akik elmennek nagyon kis százalékban térnek vissza. Nem lehet cél, hogy a dél-békési fiatalok ne itt dolgozzanak, hiszen akkor válik fenntarthatóvá egy közösség, ha a piacnak munkaerőt tudunk nyújtani. Éppen ezért több mint tíz év után a Kodolányi University államilag finanszírozott helyeket is tud biztosítani. A helyi közösséggel, önkormányzattal, kollégákkal pedig azon dolgozunk, hogy minél többen vegyék igénybe ezeket.

– A jövendő pótfelvételi eljárás során lesznek új, választható képzések?
– A pótfelvételi során nem lehet új szakokat meghirdetni, de ősszel, a keresztféléves képzéssel már a 2025-ös felvételi kerettel készülünk. Akkor már meg tudunk jelenni olyan szakokkal, melyeknek az akkreditációja most zajlik. Szeretnénk például óvodapedagógus- és tanítóképzést indítani, diplomás ápoló képzést meghirdetni. Azokat a területeket célozzuk meg, melyek a humánszolgáltatások területén komoly hiánnyal küzdenek, de helyileg van igény rájuk. Emellett a szakirányú továbbképzések között is számítani lehet újdonságokra.

Fotók: Nagy Kristóf

– Végezetül. Miről szól a most megvalósuló program Orosházán?
– Április 26-án az egyetem felső- és középvezetői tartanak másfél napos szakmai műhelymunkát. A Kodolányi University három karúvá fog válni: gazdaságtudományi, humántudományi, valamint egy újmédia és kreatívipari kart is megalapított a fenntartó. Ez egy fontos változás, hiszen az eddigi rendszert három hálózatban működő kisebb egységre kell bontani. A legfontosabb feladata tehát a szakmai napnak, hogy pontosan megfogalmazzuk azokat a célokat, melyeket szeretnénk elérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.