- hirdetés -

Április 25-én rendezték meg az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyt Békéscsabán, ahol fantasztikus eredményekkel zártak az orosházi diákok. A Kicsinyek Kórusa az A kategóriában aranyminősítést ért el és dicsérő oklevelet kapott, míg a Kodály Zoltán Gyermekkórus aranyminősítés diplomával értékelést kapott, országos dicsérő oklevéllel. A részletekről a Kodály kórus vezetője, Pörneki Attila nyilatkozott.

A kórusvezető elmondta, hogy a mostani tanév egyik különlegessége egy jubileum volt, hiszen idén ünnepelte fennállása jubileumi, 90. évfordulóját az Éneklő Ifjúság Kórusmozgalom. A felkészülés során emellett több jubileumot is figyelembe vettek, hiszen az ismert magyar zeneszerzők közül Bárdos Lajos 125 éve, Szőnyi Erzsébet 100 éve, Csemiczky Miklós pedig 70 éve született, ami szintén meghatározó volt saját műsoruk kiválasztásában és összeállításában.

– Ugyan nem kötelező minden jubileumnak megfelelni, de azért 1-2-nek illik megjelennie ilyenkor a kórusok műsorában, mi pedig ennek megfelelően választottuk Bárdos Lajos Szent Imre hercegét, valamint a születésnapját nemrég, márciusban ünneplő Csemiczky Miklós Ave Maria című szerzeményét.

Erre az alkalomra már mondhatni, hogy szeptember óta készültünk, maga a hangképzés, a kórushangzás, a humán erőforrás felmérése minden tanév elején fontos feladat. Hiszen minden évben elballag egy nyolcadik osztály és feljebb kerül egy ötödik, minden évben más kórussal dolgozik a karnagy, akinek alkalmazkodnia kell a változásokhoz, még szeptemberben felmérni az erőviszonyokat – ismertette a részleteket.

Mint mondta, a kórus küldetése, hogy a várost kiszolgálja, ennek megfelelően számos rendezvényen énekelték már el a Himnuszt vagy a Szózatot, valamint adták elő az adott tanévben begyakorolt dalokat. Másik fontos feladatuk a megyei megmérettetéseken és minősítő versenyeken való részvétel, az ott elért eredmények folyamatos frissítése, mely alapján akár az országos és nemzetközi versenyeken való részvétel sem elérhetetlen álom, gondoljunk csak a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon való szereplésre.

A Kicsinyek Kórusa ezúttal arany minősítést ért el kategóriájában, valamint dicsérő oklevelet. A Kodály Zoltán Gyermekkórus „arany minősítés diplomával” értékeléssel zárt, valamint országos dicsérő oklevelet kapott, a fellépő kórusok közül egyedüliként. A karvezetők és felkészítő tanárok Pörneki Attila, Tóth Margit, Fenyvesi-Petrec Teodóra, Dávidné Bartha Szilvia és Szénási Anikó voltak.

A szülők, munkatársak támogatásának a fontosságát is kiemelték, ugyanis gőzerővel készülnek az Anyák napja alkalmából tartott fellépésre, ami szintén hagyománnyá vált már az elmúlt évek során.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.