- hirdetés -

Ünnepi hangverseny helyszíne volt december 20-án a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-terme. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Kodály Zoltán Gyermekkórusa és a Kicsinyek Kórusa adta elő a legszebb karácsonyi dalokat a közönségnek, de a 2023-ban elért sikereiket is felidézték a rendezvényen.

Amíg csak ember él a földön, akinek szíve-lelke lesz, amíg csillogva néznek az égre kitáruló gyermekszemek, amíg a kérges szívek mélyén lesz egy parányi szeretet, addig mindig lesz karácsony a télbe burkolt föld felett – ezekkel a gondolatokkal indult útjára december 20-án este a Petőfi Művelődési Központban a Vörösmarty Mihály Általános Iskola kórusainak műsora.

Elsőként a Kicsinyek kórusa állt a színpadra, akik a már jól ismert Mennyből az angyal kezdetű karácsonyi népi énekkel indították a rendezvényt, majd a továbbiakban is hasonló, az ünnepi időszakban már jól ismert énekek következtek. Bárdos Lajos művével például az örök hó birodalmába látogattak el, de Kodály Zoltán Karácsonyi pásztortáncát is előadták. Utóbbi mű különlegessége a hozzá komponált hangszeres szólam, amit az iskola szociális segítője, egyben egykori énekkarosa, Podmaniczkiné Szegi Katalin játszott el fuvolán.

A Kicsinyek kórusa műsorok zárásaként egykori énekeseik csoportjával is kibővült, akikkel együtt énekelték el Assisi Szent Ferenc békét vágyó megzenésített sorait. Az előadásuk során Szénási Anikó zongorán működött közre, az ifjú tehetségekből álló kórust pedig a gyerekek ének-zene tanára, Tóth Margit Erika vezette.

Ezt követően a Kodály Zoltán Gyermekkórus állt színpadra Pörneki Attila karnagy vezetésével. Az ének-zene tagozat lassan 70 éves fennállása során a kórus többször is műsorra tűzte már Kósa Gábor legszebb karácsonyi dalfeldolgozásait, az ünnepi hangverseny során többek között az Ó gyönyörű szép titokzatos éj és a Pásztorok, pásztorok is felcsendült előadásukban.

A rendezvényen a színvonalas produkciók mellett felidézték a 2023-as év legszebb és legemlékezetesebb pillanatait is. Az iskola kórusa idén Budapesten, a Magyar Zene Házában énekelhette el repertoárját a 18. Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál neves zsűritagjai előtt, mely aranyminősítéssel jutalmazta a produkciót. Ez a nemzetközi siker, az Éneklő Ifjúság Kórusversenyen megszerzett aranydiploma és az Év kórusa cím elnyerése 2023-at a zenei tagozat talán legsikeresebb évévé emelte.

Megköszönték a diákok teljesítménye mellett a szülők támogatását, valamint a kórust felkészítő Dávidné Bartha Szilvia, Fenyvesi-Petrecz Teodóra és Tóth Margit szólamvezető tanár, valamint Pörneki Attila karvezető odaadó munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.