- hirdetés -

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete a 2023-2024. tanévben hetedik alkalommal hirdette meg a Kosáry Domokos Történelemversenyt. A Táncsics gimnázium diákja, Madarász Milán országos helyezést ért el.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kötelező kerettantervi, tankönyvi anyagra épült a verseny, azzal a céllal, hogy minél több diák részt vehessen rajta. További cél, hogy az „érettségi típusú” feladatokkal elősegítsék a kompetenciaalapú történelemoktatást és az érettségire való hosszú távú felkészülést is.

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium diákja, Madarász Milán 11.B osztályos tanuló az első és második forduló sikeres teljesítése után továbbjutott az országos döntőre, amely április 13-án zajlott a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az összesített eredmények alapján a 160 jelentkező 11. évfolyamos tanuló közül országos 11. helyet ért el. Felkészítő tanára Seres Erzsébet volt.

A második és harmadik fordulóban az interneten elérhető kiegészítő anyagokat (pl. Rubicon cikkek, a Magyar Nemzeti Múzeum egyes műkincsei, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár dokumentumai) is kijelöltek, melyek feldolgozásával a versenyzők egyes történelmi problémákat a tantervi szintnél mélyebb összefüggéseiben ismerhettek meg, rácsodálkozhattak a múzeumi tárgyakra vagy levéltári dokumentumokra mint a történelem forrásaira. A döntőben különböző kreatív feladatokat kellett megoldani, többek között volt videókészítés, „kormányinfó” jellegű szerepjáték, valamint villámkérdésekre is választ kellett adni – adta hírül a gimnázium.

fotó: iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.