- hirdetés -

Orosházán és környékén gyűjtött játékokat mutattak be a gyerekek az Uzsoki utcai óvodában a Békés Megyei Pedagógiai Napok keretében. Az eseményre a vármegye több településéről érkeztek, hogy a pedagógusok megismerjék a különböző jógyakorlatokat, népi játékokat. Németh Gabriella, az Orosháza Városi Napköziotthonos Óvodájának intézményvezetője elmondta, a gyerekek mindig nagyon élvezik, amikor új hagyományokkal ismerkedhetnek.

Gyuláról, Békéscsabáról és több orosházi intézményből is érkeztek vendégek április 11-én az Uzsoki utcai óvodába. Az intézmény munkatársa, Kissné Csizmadia Gyöngyi mesterpedagógus különböző jógyakorlatok bemutatójával készült, melynek az „Útravaló a hagyományok átörökítéséhez” címet adta. A Békés Megyei Pedagógiai Napok keretében rendezett eseménnyel kapcsolatban Németh Gabriella intézményvezető hozzátette, ezzel a Településalapítási Hét programjához is csatlakoznak, hiszen a bemutató során az Orosházán és környékén gyűjtött népi játékokkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

– Az óvodában a gyerekek folyamatosan részt vesznek hasonló programokban. A hagyományok átadása egy, az egész intézmény életét átható tevékenység, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbek megismerjék ezeket és később átadják a következő generációk tagjainak – emelte ki Németh Gabriella.

Az esemény elején a gyerekek és Kissné Csizmadia Gyöngyi egy Orosházán gyűjtött dallal érkeztek meg a csoportszobába. Ezután közösen leültek a térkép elé, és fiatal koruk ellenére az óvodások pontosan elmondták, Zombáról érkeztek ide régen az első betelepülők, akiknek igen nehéz útjuk lehetett, hiszen akkoriban autók sem léteztek még. Ezt az utat imitálva egy kötél mellett kellett megtennie a gyerekeknek, a Zombát jelképező kék és az Orosházát jelölő piros szív között. – Mivel Orosháza a születésnapját ünnepli, vigyetek magatokkal egy-egy szál virágot is a piros szívhez ajándékba. – szólította fel az óvodásokat Kissné Csizmadia Gyöngyi.

A bemutató során a gyerekek szép lassan eljutottak a körtefáig, az első házak megjelenéséig, miközben népi játékokon, mondókákon, énekeken keresztül ismerték meg Orosháza történelmét.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.