- hirdetés -

Különleges feladatra kérte fel Dávid Zoltán polgármester a Nagy Gyula Területi Múzeumot, és annak munkatársait. A megvalósítás folyamata rengeteg munkával, ötleteléssel telt annak érdekében, hogy egy igazán egyedi helytörténeti kiadvány jöjjön létre, mely Orosháza értékeire, történetére hívja fel a figyelmet. A kötetet, melyet minden felső tagozatos diák ingyenesen megkap, végül április 29-én adták át.

Kilenc témakör: épített környezet, értéktár, irodalom, művészet, néprajz, régészet, sport, természeti környezet és történet. Ezek szerepelnek abban a helytörténeti kiadványban, melynek hivatalos átadóját április 29-én tartották a Nagy Gyula Területi Múzeumban. A Dávid Zoltán polgármester ötlete nyomán létrejött kötet igazán különleges, tartalmában, kivitelezésében pedig igazodik a mai gyermekek igényeihez.

– A gyerekek felhasználási szokásait figyelembe véve rövid szakaszokban, könnyen érthető történetekben meséljük el az egyes momentumokat. A mai digitális világban szokatlan megoldás lehet, hogy papír alapú kiadvánnyal próbáljuk elnyerni a gyerekek érdeklődését. Látjuk, hogy a telefon és egyéb okos eszköz a mindennapjaik része lett, elengedhetetlen tartozéka, ennek ellenére e formátum mellett döntöttünk. Reményeink szerint azonban így is tetszetős lesz a fiataloknak – mondta Józó Tamásné, a múzeum igazgatója.

A könyvbe belelapozva egy érdekes felosztással találkozhatunk. Egy oldalt kettévágva kis tanulókártyaként szerepel a tartalom, majd lapozva ennek hátoldalán feladatokat találunk, melyeknél mesterséges intelligencia által generált képeket is felhasználtak. – A múzeum ezzel a kiadvánnyal is erősíteni szeretné azt a nézőpontját, ami szerint a város története az itt élők történetéből áll össze. Az emlékek összegyűjtése és továbbadása kötelességünk és feladatunk is, aminek mi boldogan teszünk eleget – hangsúlyozta az igazgató.

Az átadón Dávid Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki név szerint mindenkinek, aki részt vett és segédkezett a kiadvány megalkotásában: Józó Tamásnénak, Béziné Purgei Nórának, Csetneki Jánosnak, Hergott Kristófnak, Líborné Putnoki Editnek, Palyov Pálnének, Petrovszki Mártának, Szemenyei Bélának és Törköly Józsefnek.

– Orosháza intézményeinek minden felsős diákja még májusban, ingyenesen megkapja ezt a kiadványt. Egy színes és egyedi kötet született, melyet ha kézbe vesznek, megismerhetik a város történetének egy részét, mely értékekre igazán büszkék lehetünk, hiszen őseink hagyták ránk. Remélem, a város diákjai tanulnak belőle, és a tudást a jövőben családjaiknak is továbbadják – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette, a könyvtár számára is igyekeznek eljuttatni néhány példányt.

A kiadványt bárki, akinek felkeltette érdeklődését, megvásárolhatja a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.