- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár hagyományos szolgáltatásai mellett, sok éve színes programokkal is várja olvasóit. Ezek közt vannak hagyományosan nagy sikerű rendezvények, mint például a Gyopárka tündér mesemondó verseny. Az idei volt a kis mesemondók tizenhetedik találkozója.

Komoly múltra tekinthet vissza ez a megmérettetés, hisz Károlyi Fülöp Béla 2006-ban indította útjára, az Ifjúsági Magyarság Tábor részeként, annak záró akkordjaként. Az indulás után több helyszínt is végigjárt a Gyopárka tündér. Cinkuson kezdődött, majd rendezték a Székács iskolában, a Petőfi Művelődési Központban több helyen, míg 2013-ban megtalálta mai és úgy tűnik végleges helyszínét a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. A mesemondó verseny minden évben népszerű és sokak által várt esemény. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 17. versenyre rekord számú nevezés érkezett. Negyvenhét apró mesemondó regisztrált az idei találkozóra.

A PMK Bubik termében meséltek a kisebbek (Fotó: Nagy Kristóf)

Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója elmondta, ez a szám új kihívásokat teremtett a rendezés tekintetében.

– Hat település tizenegy oktatási intézményéből érkeztek a gyerekek. Ilyen létszám mellett a gyerekkönyvtár már kicsinek bizonyult. Megkaptuk erre a napra a Petőfi Művelődési Központ Bubik termét – ami ezúton is nagyon köszönünk az intézmény vezetésének – és így két helyszínen, két zsűri közreműködésével zajlik az idei verseny. Az ovisok alkotják az egyik kategóriát, a másikban az első és második évfolyamos kisdiákok szerepelnek, a harmadik kategória pedig a harmadik, negyedik osztályosoké. Külön öröm számomra, hogy mint eddig, most is megtisztelte jelenlétével a versenyt Fülöp Béla bácsi felesége, Gyöngyike – fűzte hozzá a könyvtárigazgató.

Érthetően, szép magyarsággal előadott produkciókat láthattunk, hallhattunk (Fotó: Nagy Kristóf)

A gyermekkönyvtárban meséltek a 3.- 4. osztályosok, a Bubik teremben pedig a kisebbek. Mint minden évben, most is gyönyörű meséket hallhattunk. Már az első meséknél szem nem maradt szárazon, de később is érthetően, szép magyarsággal előadott produkciókat láthattunk, hallhattunk az apróságoktól. Gyopárka tündér újra varázsolt és mindenkit elvarázsolt ezen a szombat délelőttön.

Eredmények:
1. korcsoport:
Óvodások
1. Szőke Adél (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Knapcsek Adrienn)
2. Lászlai Szofia Erzsébet (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Knapcsek Adrienn)
3. Aklan Sára (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Knapcsek Adrienn)

2. korcsoport:
1-2. osztályosok
1. Nagy Nóra Lili (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Szokolai Szilvia) és Vigyikán Dóra (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Bartók Anikó)
2. Klausz Léna Eugénia (II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Téglás, felkészítő: Márló Edit)
3. Paulik Petra Mónika (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő: Kiss Tímea, Paulikné Szelei Mónika).

3. korcsoport:
3-4. osztályosok
1. Barkóczi Fanni (Hunyadi János Általános Iskola, Szabadka, felkészítő: Vukelity  Csilla)
2. Kocsis László István (Jankó János Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő: Gyivicsan Mária)
3. Majoros Szandra (Hunyadi János Általános Iskola, Szabadka, felkészítő: Vukelity  Csilla)

A verseny támogatói voltak: Orosháza Város Önkormányzata, Gyapjasné Béres Enikő önkormányzati képviselő, Csizmadia Pékség, a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete, a Petőfi Művelődési Központ, a Fülöp-család.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.