- hirdetés -

Korán jött idén a tavasz. Február közepe óta szinte márciusi hőmérsékleteket mérünk. Ez persze a növényeket is ébredésre serkentette.

A bodza, az orgona, a rózsák, mind kibontották rügyeiket, a fűzfa rügye – a horgászok időmérője – is rég nagyobb, mint a pocok füle. Kovács „Kalus” Sándor birtokán a barackfák is elkezdtek esküvőre öltözni.

A Ceglédi óriás már virágot bontott (Fotó: Nagy Kristóf)

– Idén a megszokottnál jóval korábban kezdtek virágot bontani a fák. Február 18-án találtam az első kinyílt barackvirágot. A Ceglédi óriás mellett már elkezdett virágot bontani a Magyar kajszi is. Az idő egyelőre olyan, hogy a méhek is tudják járni a virágokat. Körülbelül másfél hónappal járunk a megszokott idő előtt ebben a tekintetben. Ez a tény hozhat jót is, meg rosszat is. A jó, hogy egy bő hónappal hamarabb ehetünk finomat a fákról, a rossz pedig az lenne, ha fagy jönne. Ez ellen lehet többféleképp védekezni, de bizonyos határ felett – különösen, ha széllel jön – már nem, és akkor keresztet lehet vetni a baracklekvárra, barack pálinkára. Azért bízom a jó folytatásban. Én hiszek a népi megfigyeléseknek és a gyöngytyúkok is elkezdtek tojni és ez jót jelent, de mind a teremtő kezében vagyunk. Tavaly például a barack termés 80 százaléka elveszett a fagy miatt. Hátha idén másképp lesz – mondja a termelő.

fotó: Nagy Kristóf

Nem csak a kertekben, a szántóföldeken is beindult az élet, de mint Dominkó Norberttől, az Orosfarm Zrt. ügyvezetőjétől megtudtuk, nem felhőtlen a helyzet.

A búzának a mostaninál szebben kellene fejlődni. Kellene a jó időhöz az eső is (Fotó: Nagy Kristóf)

– Elég nagy a probléma a földjeinken, amit főképp a csapadék hiánya okoz. Tavaly novemberben, decemberben viszonylag jól feltöltődött nedvességgel a talaj. Erre januárban még érkezett egy kis mennyiségű csapadék, azóta viszont alig, így a meleg időjárásnak és a szélnek köszönhetően a földek felső húsz centis rétege már szinte száraz. A búza a bokrosodás időszakában van és sokkal szebben fejlődhetne, ha az enyhe időhöz egy kis kis csapadék is érkezne. Most már elkezdjük a búza gyomirtását, illetve a márciusi borsóvetéshez készítjük elő a talajt. Folyik a repcében a szárormányos elleni védekezés is. A jó időnek nem csak az emberek, de a rágcsálók is örülnek. A mezei pocok populáció ilyen időben robbanásszerű növekedésre képes és ezek komoly területeket tudnak teljesen tönkretenni. Összefoglalva: tesszük a dolgunkat folyamatosan, és – mint rendesen – várjuk az esőt – foglalta össze az ügyvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.