- hirdetés -

A Fenntarthatósági Témahétre felkészítő pedagógusképzés valósult meg a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Március 20-án az Oktatási Hivatal szaktanácsadói, Rideg Ildikó kémia, természetismeret és pedagógiai mérés-értékelés szaktanácsadó és Seres Erzsébet földrajz, természetismeret és intézményfejlesztési szaktanácsadó által.

Az előadók elkötelezettek a fenntarthatóság, illetve a környezeti nevelés iskolai keretek közötti megvalósításában és elterjesztésében. Az 5 órás jelenléti képzésen 24 fő vett részt. A résztvevők megismerték a képzés célját, tematikáját, a fenntarthatóság fogalmát, az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét terveit, szakmai-pedagógiai kérdéseit.

A tájékoztató része volt a Zöld Föld Kupa Középiskolai Fenntarthatósági Tudásverseny bemutatása is. Elhangzott, hogy a témahéten lehetőség van külső látogatási helyszínre is elutazni, illetve külső önkénteseket fogadni az intézményekben. A témahéthez egyéb programok is kapcsolódnak, mint például a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról kutatási program, Kertkóstolgató Pályázat, TeSzedd! akcióprogram, szelektív hulladékgyűjtés.

A képzésen szó volt az idei hét kiemelt témáiról is: a levegő és élővilága, körforgásos gazdálkodás, szabadidő, hulladék és tudatos fogyasztás. Az előadáson részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők a Zöld-Föld pedagógiai-szakmai programról, a fenntarthatóság tantárgy tanításáról és a Z-szakról, mint új lehetőségről a tanárképzésben.

– A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil szervezet és önkormányzat tesz lépéseket és kezdeményezéseket. A globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet, a klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik a földünket, ha gyorsan nem változtatunk a szemléletünkön és a magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért – olvasható a programról írt beszámolóban.

A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét megvalósítására az idei tanévben 2024. április 22-26. között kerül sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.