- hirdetés -

Húsvét előtti szokásos ittas vezetést megelőző akcióját tartotta az Orosházi Rendőrkapitányság. Március 26-án a Diáktanyán 15 és 17 óra között bárki kipróbálhatta a részegszemüveget, ezzel együtt pedig azt is érezhették, milyen hatással lenne az alkohol az apró mozdulatokra, a látásra, az egyensúlyra. Kis Rozália rendőr százados hangsúlyozta, szeretnék, ha a vendéglátók felmérnék, hogy látogatójuk sofőr vagy utas, mielőtt alkohollal kínálják.

Nagy érdeklődéssel érkeztek fiatalok március 26-án a Diáktanyához, ahol Kis Rozália rendőr százados már várta őket. A diákok azonnal megkérdezték, kipróbálhatják-e a részegszemüveget, és mivel a rendőrnő pontosan ezzel a céllal érkezett, több feladatot is adott nekik. A szemüvegben kellett többek között kirakózniuk, egy egyenes vonalon végigsétálniuk, vagy éppen felügyelet mellett kerékpározniuk.

– Az ittas vezetést megelőző akciónk részeként ma 15 és 17 óra között bárki kipróbálhatta a részegszemüveget. Az esemény sikerességét mutatja, hogy egy éppen vezetni tanuló fiatal lány kijelentette, ő sosem fog ittasan vezetni. A szemüveg megzavarta a látásukat, egyensúlyérzéküket, az apró mozdulatokat. Ezen is látszik, mennyire fontos mindez ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk. Akik kerékpáron közlekedtek majdnem elestek, és éles helyzetben ebből könnyen baleset történhetett volna, ha a mellettük elhaladó autós megijed. Éppen ezért is vagyunk itt, hogy a fiatalok saját bőrükön tapasztalják meg ezeket – fogalmazott Kis Rozália rendőr százados.

A diákok természetesen ebben a helyzetben sokszor nevettek barátaikon, azonban más esetben könnyen tragédia történhetett volna. A szemüvegben a fiatalok észlelték, milyen nehéz a gondolatokat és cselekedeteket összehangolni, többen fel sem mertek ülni a biciklire, miután gyalogosan kipróbálták az eszközt.

– Most volt rajtam először ilyen szemüveg, de nagyon érdekes volt. Kezdő vezető vagyok, még most tanulok. Ez a rendezvény elgondolkodtató, hogy valóban, miért nem érdemes alkoholos befolyásoltság alatt autóba ülni – mondta Andrékó Ágnes. – Teljesen más világot láttam, amikor felvettem a szemüveget. Az érzékszerveim nem működtek úgy, nem éreztem a távolságokat, éppen ezért az asztalnak is többször nekimentem. A kerékpárra pedig inkább fel sem ültem, csak barátaimat néztem meg. Azt kell mondjam, az iszik vagy vezet nagy igazság – hangsúlyozta.

A megadott időintervallumban több diák is kipróbálta a szemüveget. Problémát okozott a távolságok felmérése mellett végigmenni az egyenes vonalon, vagy kinyitni a bicikli zárját. Ezekhez mind olyan apró mozdulatok kellenek, mely hétköznap pár másodperc alatt sikerül, a szemüvegben azonban jóval több időre volt szükség ahhoz, hogy megoldják a feladatokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.