- hirdetés -

Minimálisan ugyan, de csökkent a balesetek száma az előző évhez képest. Erről számolt be Kis Rozália rendőr százados a Városi Baleset-megelőzési Bizottság első idei értékelésén. Az április 10-i alkalommal a város szervezeteinek, az önkormányzatnak, valamint az autósiskoláknak a képviselői érkeztek a rendőrség épületébe. Az Orosházi Rendőrkapitányság célja ezzel az, hogy olyan emberek üljenek az asztal mögött a bizottságban, akik tenni tudnak a balesetmentes közlekedésért.

Évtizedek óta sikeresen működik Orosházán a Baleset-megelőzési Bizottság munkája. A különböző szervezetek, csoportok szívesen vesznek részt a találkozókon, hiszen az elhangzottak alapján tudják és látják, igenis szükség van a munkájukra. Az önkormányzattól Dávid Zoltán polgármester érkezett az értékelésre, emellett többek között a GYIÖK, a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete és más szervezetek képviselői kaptak meghívást. Ők azok, akik oktatás vagy forgalomszervezés révén tenni tudnak a balesetmentes közlekedésért.

– El lehet mondani, egy nagyon minimális mértékben ugyan, de csökkent a balesetek száma. Míg 2022-ben 65, addig tavaly 63 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt. Ebből 2 sajnos halálos kimenetelű volt, 17 súlyos sérüléssel, míg 44 könnyű sérüléssel járt. A balesetekben pedig összesen 73 személy sérült meg – ismertette Kis Rozália rendőr százados. – Az országos, illetve megyei adatokhoz hasonlóan Orosházán is nagyrészt, 71 százalékban a menet közbeni szabálysértések okozták a baleseteket. Nem adták meg az elsőbbséget, gyorsabban hajtottak a megengedettnél vagy megszegték a kanyarodási szabályokat. Emellett egy másik adat: a 63 esetből 37-et személygépkocsivezetők, míg 7 esetben kerékpárosok okozták a balesetet – tette hozzá.

A találkozó során a gyermekek által okozott balesetekre is kitért a rendőr százados. Ezeknek a száma három volt, melyek közül két esetben kerékpárral okoztak balesetet a fiatalok, míg egy alkalommal a gyermek figyelmetlenül lépett az úttestre. Továbbá a 63 esetből 5 volt, melyeket ittas járművezető okozott, köztük kerékpáros, segédmotorkerékpáros és autós is volt.

– Fontos számunkra a megelőzés, így a cél az, hogy minél kevesebb legyen a balesetek száma is. Ha nem is tudjuk teljesen csökkenteni, a gyermekek által, illetve az ittas vezetés miatt okozott baleseteket szeretnénk a nullára redukálni elsőként. A részegszemüveget például már az idén is több helyre magammal vittem, hogy aki csak szerette volna kipróbálja, de a jövőben is, hogy a számok csökkenjenek, rengeteg eseményen veszünk majd részt. Nyílt napokat tartunk, gyermeknapokra megyünk, ahol szintúgy kipróbálhatják a részegszemüveget vagy a KRESZ-kereket – árulta el a rendőr százados.

Fotók: Nagy Kristóf

Kis Rozália arról is beszámolt, a legtöbb baleset Orosháza külterületén történt, ezek közül is a Nagyszénás és a Tótkomlós felé vezető utak voltak a fő csomópontok. A cél tehát, hogy csökkentsék a közúti baleseteknek a számát, melyhez elengedhetetlenek a bizottság tagjai, hiszen ők, valamint mellettük a pedagógusok, a rendőrök, a szülők és maguk a közlekedők azok, akik ezért a legtöbbet tehetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.