- hirdetés -

Mi is a cukorbetegség? Mi az inzulinrezisztencia? Hogyan és mit ajánlatos étkeznie egy cukorbetegnek és egy egészséges embernek? Többek között ezeket a kérdéseket érintette Bozsóné Horváth Ildikó, diabetológiai szakápoló előadása március 22-én, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. A szakember már több éve dolgozik az orosházi kórházban, így rengeteg mindent tapasztalt.

Egy szemléltető videóval indította előadását Bozsóné Horváth Ildikó, mely elmagyarázta, milyen hatással van a diabétesz a vércukorszintre. A diabetológiai szakápoló ezután kitért arra, mit értünk cukorbetegség alatt, milyen típusai vannak és mi az inzulinrezisztencia, amely egyre több fiatalt érint. – A cukorbetegség a glükóz felszívódási zavara, amit az inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, az inzulinrezisztencia okoz. Ennek két típusa van: az 1-es típusú, amely már fiatalkorban kialakul, illetve a 2-es, melyet régen időskori cukorbetegségnek hívtak, de ma már egyre több fiatalt érint – ismertette a szakápoló.

Az előadó kiemelte, az inzulinrezisztenciát nagyobb mértékben fogja érinteni, hiszen egyre többen küzdenek vele, és sokan nem is tudják. Sokan híznak, de nem megy le a súly, hiába próbálnak sportolni, amely ennek a következménye is lehet. Az inzulinrezisztencia során a különböző szövetek és szervek inzulinra adott érzékenysége lecsökken, így a szervezetnek egyre több inzulinra van szüksége a cukor beviteléhez. A hasnyálmirigy egy idő után pedig már nem termeli a hormont.

– A mai nap azt is érintem, mit kellene egy cukorbetegségben szenvedőnek ennie, illetve hány alkalommal. Ugyanakkor egy egészséges emberre nézve is elmondom ugyanezt. Diabetológiai szakápolóként hoztam egy mintaétrendet is, hiszen aki ebben a betegségben szenved, azoknak magukra kell odafigyelnie – hangsúlyozta Bozsóné Horváth Ildikó. – Mindez annak a következménye, hogy a felgyorsult világban egész nap a számítógép előtt ülünk, nincs időnk normálisan étkezni, a gyors ételeket választjuk, és hirtelen eszünk sokat. Ezután persze már nem lesz kedvünk mozogni, így egyre több a túlsúlyos ember. Az elhízás pedig csak generálja a problémákat – tette hozzá.

Az előadás során többször szó esett arról, milyen fontos a megelőzés. Az ilyen alkalmak pedig nagyon jók arra, hogy felhívják a figyelmet a problémára, amely egyre több embert érint kortól függetlenül. – Remélem úgy távoznak ma innen az emberek, hogy megtanulják, hogyan kell helyesen étkezni, és hogy bizonyos időközönként ellenőrizzék vércukorszintjüket, valamint vérnyomásukat – mondta a szakápoló. Erre pedig már az előadás után is lehetősége volt az érdeklődőknek.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.