- hirdetés -

Ismét eltelt egy év, így ismét elérkezett a Táncsics Mihály Gimnázium életében a diákok egyik legkedveltebb visszatérő programja, a Táncsics Nap. Előtte azonban március 26-án még egy gálaműsort rendeztek a Petőfi Művelődési Központ színháztermében, ahol bemutatkozhattak a 10. osztályok által alapított pártok, lejátszották kisfilmjeiket és színpadra vitték táncos produkcióikat.

Mint mindig, úgy március 26-án is egy igazi hangorkánnal vette kezdetét a Táncsics Gála a Petőfi Művelődési Központ színháztermében, a diákok teli torokból buzdították egymást. A gála tavaly egy nagyobb kihagyást követően tért vissza az intézmény programjai közé, akkor először pedig már nem a 11. évfolyam, hanem a 10. osztályok alapítottak pártokat. Így volt ez most is, összesen 4 csapat sorakozott fel.

Ez a nagy hagyományokkal rendelkező program egy mindig várt esemény, hiszen a digitális, internetes megjelenést követően a diákpártok valódi bemutatkozása ilyenkor történik meg, bemutatják videóikat és produkcióikat. Ez persze nem mindig volt így, mint ahogy a műsort megelőző visszatekintésből is kiderült, az 1974-ben útjára indult Táncsics Nap akkor egy többnapos rendezvénynek számított, 3-4 napot ölelt fel.

Egy dolog nem változott, mindig is a diákok által szervezett és a diákoknak szóló esemény maradt. Maga a gála helyszíne kezdetben az iskola aulája volt, ahol egyfajta Ki mit tud jelleggel indult útjára, de a Táncsics Napot megelőző programnak immár az 1980-as évek óta a Petőfi Művelődési Központ az otthona. A pártvideók a technika fejlődésével párhuzamosan jelentek meg, kezdetben VHS-kazettáról, majd DVD-lemezekről élvezhették a filmeket, míg mostanában már laptopról vetítik le a kisfilmeket.

A Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Árusné Erős Krisztina nyitotta meg a rendezvényt és mutatta be egyesével a színpadon álló osztályokat. A 10/8 osztály Racers, a 10.A osztály Arizona, a 10.B osztály Business, a 10. C osztály pedig Criminals néven alapított pártot. A gálaműsort illetően változatlanok maradtak a kikötések. Minden diákpárt 10 percet kapott, amiben a videójukat és táncos produkcióikat kellett bemutatni.

A sorrendről azonban ezúttal sorsolás döntött, így ennek megfelelően a B, /8, C és A sorrendben álltak színpadra az osztályok. Diáktársaik mindkét produkcióra szavazhatnak külön-külön, de az eredményhirdetés legfontosabb kategóriája az Év osztályának kihirdetése lesz. Hozzátették, hogy a jelenlegi 9. évfolyamosoknak is érdemes készülniük már most a következő tanév Táncsics Napjára, hiszen a jubileumi 50. alkalom főszereplői lehetnek.

Végül a produkciókat megelőzően Varga László, az iskola pedagógusa, egyben a rendezvény főszervezője egy Sebő Ferenc-idézettel bocsátotta útjára a Táncsics Nap idei főszereplőit: A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.