- hirdetés -

Ismét egy érdekes témával érkezett a Táncsics Mihály Gimnázium Kutató Tanáraink című előadás-sorozata. Erostyák Zoltán és Mucha János pedagógusok az állambiztonsági szervezetek munkájából emeltek ki két, a jelenkornak is érdekes történetet.

Március 13-án ismét diákok töltötték meg a Táncsics Mihály Gimnázium kollégiumának társalgóját. A téma úgy tűnik rengeteg tanulót fogott meg, ugyanis a kezdésre több mint százan foglaltak helyet az előadás helyszínén. A Kutató Tanáraink sorozat következő előadását Erostyák Zoltán pedagógus nyitotta meg, aki Wayand Tibornak, a Horthy-korszak nyomozójának életéről számolt be, aki 22 évig dolgozott a Magyar Királyi Államrendőrség Budapesti Főkapitányságának Politikai Rendészeti Osztályán. Végül folytatólagosan elkövetett háborús bűntett miatt halálra ítélték.

Fotók: Táncsics Mihály Gimnázium

Erostyák Zoltán előadását Mucha János követte, aki szintén állambiztonsági témával érkezett. A pedagógus Péter Gábor szerepeét mutatta be az Államvédelmi Hatóság munkájában. Ő volt az, aki Rákosi Mátyás utasítására levezényelte a koncepciós pereket, az általa vezetett szervezet a kínzástól sem riadt vissza. Néhány évvel később ugyanígy Rákosi Mátyás parancsára letartóztatták. Az érdeklődő diákok az előadások által nagyszerű ajánlásokat kaptak a korszak forrásainak kutatásához, valamint az érdekes téma további kérdéseket vetett fel a politikai rendőrségek működésével kapcsolatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.