- hirdetés -

Fantasztikus teljesítményt nyújtott Csehi József Az ugrás című kvízműsorban. Az orosházi tanár, evangélikus presbiter március első hetében tette próbára tudását az RTL nívós vetélkedőjében. József a tíz szintből végül hetet teljesített sikeresen, a nyolcadik kérdésnél aztán lezuhant a hídról. Ő is és családja is méltán büszke erre a nem mindennapi eredményre, amelynek ma már egy eredeti becenevet is köszönhet. Mr. 80 perc mesél most nekünk élményeiről.

A te ötleted volt a jelentkezés?

– Első körben azt mondhatom, nem. Nyáron felhívtak telefonon, hogy egy vadonatúj játékba toboroznak játékosokat. Kértem, hogy később hívjanak vissza, és a feleségemmel annyiban maradtunk, hogy ha újra hívnak, megyek. És hívtak.

Amikor megtudtad, hogy Hollandiában veszik fel a műsort, még inkább csábítani kezdett a dolog?

– Igen, mivel szeretek világot látni, és Hollandiában még nem jártam korábban. Szívesen szemlélődök, ismerek meg új dolgokat, és ez egy jó lehetőségnek tűnt erre. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a kalandban.

Hogyan lehet felkészülni egy ilyen vetélkedőre?

– Nekem erre nem volt stratégiám, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy már iskolás koromtól kezdve erre készültem. Már a gimnáziumi évek alatt is igen tág volt az érdeklődési köröm, sok mindenről tanultam, aminek jó része meg is maradt bennem szunnyadó tudásként. Ezek a tudásmorzsák az évek alatt elő-elő jöttek egy-egy dolog kapcsán, és bővültek újabb ismeretekkel az olvasás, a kvízműsornézés során.

– Hozzátenném, lexikális tudás csak egy része az egésznek, mellette ott van, hogy tudni kell megalapozott döntést hozni. De normális esetben is ezt tesszük az életünk során, nem igaz?

A hollandiai kalandon készült fotók egyike (Fotó: Csehi József gyűjteménye)

Hogy érzed, mennyire voltál szerencsés? Úgy értem, testhezálló kérdéseket kaptál?

– Igen is meg nem is. Voltak olyan állítások, amelyekről egyből el tudtam dönteni, hogy igazak-e. Ilyen volt az első is, ebben a feleségem érdeklődési köre segített. Egy későbbire apósom kecskéje miatt tudtam a választ, és egy olyan is, amit egy gyerekkori játékélményemnek köszönhetek. De persze ott volt az ellensúly is, például hogy az angol focival kapcsolatban igencsak hiányosak az ismereteim. Ennél a szintnél maradt a megérzés alapú döntés.

Végig erősen doboghatott a szíved. Nemcsak a kérdések miatt, hanem a zuhanástól való félelem miatt is. Hogyan élted ezt meg?

– Játszani mentem, nem izgulni. Az egész játék során talán csak akkor volt bennem egy kis feszültség, amikor az elején a lifttel felérkeztünk a hídra. Ott az erős fények láttán felmerült bennem a kérdés: mit keresek én itt? A kapitány elsőként küldött a hídra, ahol az első állítások elolvasásakor már teljesen nyugodt voltam. Élveztem a játékot. Nem aggódtam, hogy mi lesz, ha…

– A külső tényezők már nem zavartak, csak a feladatra koncentráltam. A 7. szinten túl ötlött fel bennem először, hogy mennyire közel van már a híd vége. Ekkor jött aztán a rossz választás. Elvitt a félinformáció, és elhamarkodottan döntöttem. Talán el is fáradtam ekkorra.

Hogyan látod? A tévéképernyők előtt könnyebb helyes választ adni, vagy pont, hogy a műsor felvétele, azaz éles játszma közben?

– A tévé előtt ülve kevesebb időd van, így gyorsabban kell válaszolnod, viszont nincs tétje, ami talán nem hátráltat a racionális döntés meghozatalában. Szerintem élesben sok játékos sietve választott, pedig nem kényszerítette erre őket semmi. Hacsak nem a döntéshozatal kényszerűségétől való gyors megszabadulást nem tekintjük siettető tényezőnek.

(Fotó: Csehi József gyűjteménye)

Mennyire vagy elégedett az eredménnyel?

– Hét jó döntéssel meneteltem, így hétpróbás lettem. Nyolcadiknál esett, hogy József leesett. Más játékostárstól hallottam utólag, hogy a Mr. 80 perc becenevet kaptam. Nem csoda, hogy elfáradtam, de élveztem a játékot. Hogy jó lett volna-e nyerni? Igen, de én így is sokat nyertem. Nem pénzt, hanem élményeket, új ismeretségeket.

A műsor felvétele után volt időd megismeri Hollandiát?

– A játékot követően egy órát Amszterdamban tölthettem. Nem hétköznapi érzés egy alföldi ember számára a csatornákkal teli, tengerparti Amszterdam utcáit és hídjait járni.

Szívesen játszanál egy újabb vetélkedőben? Kedvet kaptál a folytatáshoz?

– Korábban már játszottam egy televíziós kvízműsorban, a Maradj talpon! címűben, aminek szintén Gundel Takács Gábor volt a műsorvezetője. A zuhanás élménye innen már ismerős volt. Hogy lesz e folytatás, még nem tudom. Ami biztos, hogy Az ugrásba bármikor szívesen visszamennék, hisz homo ludens vagyok.

Kiemelt kép: RTL engedélyével

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.