- hirdetés -

Április 18-án vette kezdetét Orosházán a Svájci Hét programsorozata, melynek keretében egy nappal később a város és a környék középiskolás csapatai mutathatták meg német nyelvtudásukat és az alpesi országról elsajátított ismereteiket.

Április 18-án Svájc magyarországi nagykövete, Jean-Francois Paroz látogatott el immár másodszor is Orosházára, ahol Dávid Zoltán polgármester fogadta őt a nemzetiségi önkormányzat, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium képviselőivel közösen. Később a gimnáziumban ünnepélyesen is megnyitották az idei Svájci Hetet, melyet ismét hagyományos időpontjában, azaz tavasszal a településalapítási ünnepségsorozathoz kapcsolódva rendeznek.

A megnyitó során a nagykövet mesélt a jelenlévőknek országa jellegzetességeiről, ismertette a legfontosabb tudnivalókat, Svájc és Magyarország kapcsolatát. Büszkén számolt be arról, hogy Orosházán tett korábbi látogatása után több magyarországi városban vagy településen is megszervezték a Svájci Hetet, így a fővároson kívül is megismerkedhettek az országgal a diákok, a rendezvények vendégei.

Egy nappal később, április 19-én már a diákoké volt a terep, az ilyenkor hagyományos országismereti vetélkedők kezdődtek meg a Táncsics gimnáziumban, elsőként a középiskolás korosztály számára. A verseny részleteit az intézmény pedagógusa, Szitó Tímea ismertette az orosházi diákok mellett Gyomaendrődről, Békéscsabáról és Mezőberényből érkező népes mezőnynek. Bíznak benne, hogy sikerült hagyományt teremteni azzal, hogy Orosházán kívülről is egyre többen érkeznek majd megmérettetni magukat.

A versenyző csapatokra hat feladat várt, különböző időtartammal, amit a kivetítőn követhettek nyomon. Ha ez lejárt, le kellett tenniük a tollat, félretenni a lapot, amit a segítők szedtek össze minden feladat végén. Az első két feladatra öt percet kaptak, de voltak később negyedórás részek is. A szünetet követően az utolsó feladatot közösen oldották meg az addigiakkal ellentétben, ennek a megoldására a telefonjukat is használhatták.

Ez egy szintén 15 perces rész volt, melyet követően először a pontszámokat összesítették, majd eredményt hirdettek. A Svájci Hét alkalmából tartott megmérettetéseknek itt még nincs vége, csütörtökön a Székács József Evangélikus Iskolában lesz német nyelvű verseny, pénteken pedig az Eötvös József Katolikus Iskolában svájci művekből német nyelvű vers- és prózamondó verseny.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.