- hirdetés -

Egy látványos és eseménydús programnak, a Bátrak Ligája küzdelmeinek adott otthont március 5-én a Táncsics Mihály Gimnázium tornacsarnoka. A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében megvalósuló rendezvényen 10 iskola, köztük 2 orosházi intézmény 7-8. osztályos tanulói mérték össze ügyességüket.

Még 2018-ban hívta életre a Honvédelmi Sportszövetség a Bátrak Ligája nevű versenysorozatát, ami most Békés vármegyébe, azon belül is a Táncsics Mihály Gimnáziumba is megérkezett. Az eseményen 10 általános iskola mintegy 100 tanulója versengett a fődíjakért. A sportszövetség szakmai igazgatója, Kálmán Péter elmondta, hogy a csapatok számára kialakított, 10 megoldandó feladatból álló pálya mind a honvédelmi neveléshez kötődött.

– A diákok forgószínpad jelleggel próbálhatják ki ezeket a lehetőségeket, többek között akadálypálya, lövészeti feladat, szimulátor vezetés vár rájuk, de a fizikai erőpróbák mellett vannak szellemi feladatok is, például puzzle vagy 3D kocka kirakása. Ez a Honvéd Kadét Program előszobája, hogy a fiatalok figyelmét is felhívjuk erre a képzésre. Immár 5 éve, hogy elindult ez a programsorozat, az egész országot bejártuk már többször is, az idei tanév során is az a feladatunk, hogy minden közigazgatási régióban rendezzünk egy-egy fordulót – sorolta.

A verseny első két helyezett csapata emellett az országos fordulóba is kvalifikálhatta magát. A résztvevő 7-8. osztályos diákok lelkesen vetették bele magukat a feladatok megoldásába. A házigazda Táncsics Mihály Gimnázium csapatából Kiss Félix elmondta, hogy ugyan sok fárasztó feladat vagy erőpróba várt rájuk, de társaival együtt nagyon élvezte a programot, mely során az ügyesség mellett a csapatmunka is legalább annyira fontos tényező volt.

A program egészen délutánig eltartott, szoros küzdelem alakult ki az eredményhirdetésig, melyet megelőzően Orosházára utazott a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Simicskó István, valamint alelnöke, az olimpiai bajnok, dr. Nébald György is. A vendégek köszöntését követően elsőként a város polgármestere, Dávid Zoltán szólt a résztvevőkhöz. Örömét fejezte ki, hogy Orosháza lehetett a házigazdája a megmérettetésnek, ami egy nagyszerű lehetőség volt a fiatalok számára, hogy próbára tegyék képességeiket, valamint megtapasztalják, milyen erő rejlik az összetartásban.

– Megmutathattátok, mire vagytok képesek, biztos vagyok benne, hogy értékes tapasztalatokkal gazdagodtatok a nap során. Köszönöm a Honvédelmi Sportszövetségnek, hogy lehetővé tette ezt, az iskolának, hogy helyet biztosított a programnak, valamint nektek, hogy vállaltátok a kihívást, gratulálok mindenkinek – tette hozzá a polgármester, akitől dr. Simicskó István vette át a szót, szintén kiemelve, hogy milyen szép létszámmal vettek részt a Bátrak Ligáján a tanulók. Kiemelte a Hódmezővásárhelyről érkező kadétok munkáját is, akik a Honvédelmi Sportszövetség munkatársainak segítettek a verseny lebonyolításában.

– Fontos, hogy segítsük a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség toborzó munkáját is, hiszen az ilyen alkalmak, találkozások a pályaválasztásban is segíthetnek. Bízom benne, hogy örömmel térhetnek ma haza a fiatalok. A Bátrak Ligája pedig hamarosan egy mérföldkőhöz érkezik, hiszen közeledik az 50. alkalom. A Honvédelmi Sportszövetséget azért is hoztuk létre évekkel korábban, hogy lehetőséget adjunk a magyar fiataloknak a különböző megmérettetésekre, a nagy életre való felkészülésre – mondta el látogatása során.

Ezt követően tényleg nem maradt más hátra, mint hogy kihirdessék a verseny végeredményét, a jelen lévő iskolák diákjainak és kísérő pedagógusaiknak pedig átadják a jól megérdemelt okleveleket, ajándékokat. Elsőként a 4-10. helyezettek vehették át az elismeréseket, a következő iskolákat szólították:

Jankó János Általános Iskola és Gimnázium, Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola és Kollégium, Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium és Kollégium, Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola, Bereczki Máté Általános Iskola, Balsaráti Vitus János Általános Iskola, Fő téri Általános Iskola.

A dobogó harmadik fokára a házigazda intézmény diákjai állhattak fel, a Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium hangzott el az eredményhirdetés során következőként. Az ezüstérmet szintén egy orosházi intézmény, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapata szerezte meg, míg a Bátrak Ligájának idei győztese a Kondorosi Petőfi István Általános Iskola és Kollégium lett, megérdemelten szólt számukra a Queen együttes örök klasszikus dala, a We are the champions.

A rendezvény zárásaként a résztvevő csapatok és a meghívott vendégek egy nagy közös fotóra is összeálltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.