- hirdetés -

Sokak életében meghatározó dátum lehet február 29-e. Molnár László fotós is egy ilyen különleges időpontban látta meg a napvilágot és örömmel osztotta meg velünk történetét.

A Mezőhegyesen élő fotós elmondta, mikor nincs szökőév, akkor nem nagyon szokott ünnepelni, mert ragaszkodik a hivatalos, 29-i dátumhoz.

– Édesanyámék viccesen megjegyezték, hogy legalább nem kell annyi ajándékot venni. Különleges számomra a február 29., ritka és különleges a születésnapom. Sajnos a nyugdíjkorhatárt sosem fogom megérni. Most fogom betölteni a 12. életévemet, de már van két szép gyermekem – tette hozzá.

A február 29-e valóban különleges nap. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a „szökőnap” valójában 24-e. Ennek oka a római naptárban keresendő. Julius Caesar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg.”

A ma használt naptárunk szerint ez február 23. napját jelenti. A szökőnap a hagyományos év február 23. és 24. napja közé ékelődik be, azaz az eredeti 24. elé, tehát az eredeti 24-éből 25-e lesz, 25-éből 26-a és így tovább. Egy év akkor szökőév, ha az évszám maradék nélkül osztható 4-gyel, de nem osztható 100-zal, kivéve, ha az évszám osztható 400-zal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.