- hirdetés -

Március 20-án ünnepelte 100. születésnapját Nyerges Pálné Gizella. Az idős asszony egészen 70 éves koráig tanárként dolgozott, elmondása szerint nagyon szerette hivatását és szerencsére a gyerekek is szerették őt. Gizike néninek több testvérével együtt nőtt fel és egy igazán szerető család tagja. Március 21-én Dávid Zoltán polgármester is meglátogatta születésnapja alkalmából, amikor a születésnapos azt is elárulta, szerinte mi a hosszú élet titka.

Gyönyörű virágcsokorral és emléklappal érkezett a városvezető Nyerges Pálné otthonába, ahol 100. születésnapja alkalmából köszöntötte az egykori tanárnőt. Gizike néni 1924. március 20-án született. Először Gádoroson tanított, utána kezdett dolgozni Orosházán a 2-es számú általános iskolában, valamint Pusztaföldváron. A tanárnő lánya, Nyerges Zsuzsanna elmondása alapján édesanyja egészen 70 éves koráig állt a katedrán, valamint emellett is igazán aktív életet élt. Irodalmi színpadot vezetett, diákokat üdültetett, festett és a verseket is nagyon szerette. – Engedje meg, hogy boldog születésnapot kívánjak és szeretnénk jövőre is eljönni Önhöz köszönteni, úgyhogy vigyázzon magára – üdvözölte mosolyogva Dávid Zoltán polgármester, aki azt is megkérdezte Gizike nénitől, mi a hosszú élet titka.

Fotók: Kecskeméti Krisztina

– A hosszú élet titka? A munka és az elfoglaltság. Fontos, hogy szeressük, amit csinálunk. Én is nagyon szerettem a munkámat és már egészen kiskoromban tudtam, hogy tanítani fogok. Sokan voltunk egyébként gyerekek, és elég csíntalanok is voltunk, de szerettem tanulni és a kisebb testvéreimet is szívesen tanítottam. Emellett sportoltam is, a magasugrás és a futás volt a kedvencem – árulta el a 100. születésnapját ünneplő Gizike néni, aki még a mai napig őrzi sportos tulajdonságát, hiszen gond nélkül, egyedül tesz meg három emeletet az otthonáig. – A gyermekkor persze pótolhatatlan és nagyon gyorsan telik az idő gyerekek – tette hozzá mosollyal a hangjában.

Gizike néni egyébként 95 éves koráig egyedül élt, ma pedig lányával osztozik egy lakáson. Lánya mellett egy fia is van, illetve egy unokája, aki ott jártunkkor telefonon hívta, hogy felköszöntse. Nyerges Pálné átélte a II. világháborút, a gazdasági válságot, rengeteg diákot nevelt és oktatott, amikor pedig erről mesél még ma is csillog a szeme.

– A legfontosabb, hogy a kedélyét megőrizze az ember. Ha azt elveszíti, akkor minden más odavan. Valamint a gyermekek, a család szeretete is fontos. Azt üzenem a mai fiataloknak is, hogy szeressék a munkájukat, foglalják el magukat az életben, éljenek meg minden pillanatot – hangsúlyozta.

A születésnapi kívánságként kért dobostortából végül könnyen elfogyott egy óriási szelet, hiszen ahogy többször is elmondta, míg ott voltunk: „Minden ételt szeretek, gyerekként is nagyon jó volt az étvágyam.” Gizike néni lánya pedig azt is elárulta, a családban a mai napig édesanyjának vannak a legjobb egészségügyi eredményei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.