- hirdetés -

November 20-a a Gyermekjogok Világnapja. Az Unicef felhívásához már korábban is csatlakozott városunk, a Petőfi Művelődési Központ és a Polgármesteri Hivatal pedig idén is kék színben pompázott.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, azóta ezt a napot a Gyermekjogok Világnapjaként tartjuk számon. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyet minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára. Ez alapján a gyermekek jogai a következőképpen csoportosíthatók: Védelem, Ellátás és gondozás, valamint Részvétel.

Magyarország 1990-ben írta alá a Gyermekjogi Egyezményt. A világnap alkalmából megkérdeztük Kunos Roxánát, Orosháza ifjúsági polgármesterét is, aki úgy látja az elmúlt évtizedben a gyermekjogok fontossága növekedett és ha ebben a korban nagyobb szerepet kapnak a fiatalok a mindennapokban, az a későbbiekben az előnyükre is válhat.
– Fontos vagy. Számít a véleményed. Jogod van mindehhez. Kérlek, mondd el mit gondolsz – idézte.

Az Unicef figyelemfelhívó kampányához Gyermekbarát Település révén Orosháza is csatlakozott, miután 2017-ben nyerte el ezt a címet, így az elmúlt években a városban sokan kékbe öltöztek a világnap alkalmából.

A hagyomány idén is folytatódott, hiszen a Petőfi Művelődési Központ és a Polgármesteri Hivatal is kék kivilágítást kapott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.