- hirdetés -

Még egy hét és az orosházi iskolák ismét megtelnek élettel. A szükséges felszerelések megvásárlása folyamatban van, hamarosan kézhez kapják az új tankönyveket, és kezdődhet a csomagolás. A nyári szünet után a legnehezebb feladat mégis az, hogy a gyerekeknek újra korán kell kelnie, nem ülhetnek a képernyő előtt órákon keresztül, és nem maradhatnak ébren akár hajnalig. Emellett az első osztályt kezdő gyerekek is egy új kihívás elé néznek. Arról, hogy legyen zökkenőmentes a váltás, és milyen előkészületek szükségesek egy pszichológust és egy pedagógust is megkérdeztünk.

Nagy váltás egy gyermek életében, amikor óvodából iskolába megy. Ez igaz lehet az általános iskola és gimnázium közötti váltásra is. Varga Alexandra pszichológus elmondta, a nyomás gyakorlást, hogy ez mennyivel nagyobb felelősséggel jár, azonban érdemes elkerülni.

– Az iskola világával kapcsolatos tudnivalókat úgy kellene átadni, hogy az érdeklődést keltsen a gyermekben és várják a tanulást. Mindenképp úgy beszéljünk velük, hogy képesek rá, és ha kérdésük van, ne féljenek feltenni azt. Érdemes kis adagokban átadni, mi vár rájuk az iskolában. Amennyiben az idősebb testvér véleményét is kikéri gyermekünk, a szülő is legyen jelen, mert kijelentéseikkel sokszor elvehetik a leendő első osztályos kedvét – emelte ki a szakember.

Fotó: Varga Alexandra gyűjteménye

A szülők az iskola közeledtével elsőként az alvási szokásokon igyekeznek változtatni, hiszen gyermeküknek a megszokott nyári ébredés helyett már akár hat órakor talpon kell lenniük. Nagy Krisztina Margaréta – két fiú édesanyja – szintén a lefekvés idején módosít először a szeptemberhez közeledve.

– Nyáron az idősebbik gyermekem 11-ig, míg a fiatalabb 10-ig lehetett ébren. Ezen az időkereten most szűkítettünk, így már egy órával hamarabb aludniuk kell – kezdte az édesanya. – Augusztusban a tantárgyak átismétlését is elkezdtük. Tomi, a nagyobbik testvér egész nyáron angolra járt, hiszen augusztus 26-án C1-es írásbeli nyelvvizsgát tesz. Emellett az utóbbi napokban matematika és történelem órákat is vesz, hogy felelevenítse a tavaly tanultakat. Ákos szintúgy ismétel, magyarból és matematikából jár tanárhoz, mivel betegsége miatt kicsit le volt maradva. Emellett a kötelező olvasmányt is kiolvasta – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

A szokások megváltoztatása előtt még egy fontos lépés a tanszerek megvásárlása is. Korponai Tünde, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanárnője elmondta, az íróasztal mellett azonban érdemes ilyenkor a ruhásszekrényben is körülnézni.

– Habár nem igazán az iskolával kapcsolatos, fontos, hogy a szülők átnézzék a ruhatárat, hisz például kiderülhet, hogy az évnyitóra is szükséges ünneplő már nem jó gyermekünkre. Ezután jöhet az íróasztal rendbetétele, a válogatás, hogy mi az ami kellhet még, és mi az, ami nem. Érdemes például megtartani a nyelvkönyveket és a szótárfüzeteket, hiszen még hasznosak lehetnek – hangsúlyozta a pedagógus. – Mindezek után elindul a vásárlás. Érdemes csak azzal a gyermekkel vagy gyermekekkel menni, akinek felszerelést veszünk, hogy például egy fiatalabb testvér ne terelje el a figyelmünket, hiszen őt még nem érdekli ez az egész. Nem mellesleg a közös vásárlás nagyszerű kötődési pont a szülő és gyermek között – emelte ki.

Fotó: Horváth Bence

A tanárnő szerint érdemes ráhangolódni kicsit az iskolára. Azt tanácsolta, mivel minden intézmény mellett van egy fagyizó érdemes oda elmenni, majd fagyizás közben elnézni az iskola felé, beszélgetni, mi várja gyermekünket a következő évben, készülnek-e már bent a pedagógusok a tanév kezdetére.

– Emellett persze gyakorolni sem árt. Egy leendő elsősnek például vehetünk kifestőkönyvet, így már ismerős lesz számára a ceruza fogása. Az idősebbek átismételhetik az alapműveleteket, az írást, hogy jobban előjöjjenek az addig tanultak – mondta Korponai Tünde. – Az iskolához közeledve a számítógépen töltött időt is érdemes leszűkíteni, valamint igyekezzünk elkerülni, hogy a gyermek a televízió mellett aludjon el. Fontos azonban, hogy este már a szülők is csendes elfoglaltságot válasszanak, így a gyerekek látják, tényleg eljött a pihenés ideje – hangsúlyozta.

Fotó: freepik.com

Az iskolakezdést a szülőknek úgy kell kezelni, hogy gyermekük ne érezze, mindez nyűg lenne a család életében. Ehelyett igyekezzünk közös programként megélni mindezt, a vásárlás és a tankönyv csomagolás is egy jó időtöltés lehet.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.