- hirdetés -

November 20. a Gyermekjogok Világnapja. Az UNICEF felhívásához már korábban csatlakozott Orosháza is, az ismert körülmények miatt ezúttal azonban a hagyományos kék kivilágítás elmaradt.

Annak idején 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, azóta ezt a napot a Gyermekjogok Világnapjaként tartjuk számon. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, melyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára. Ezek alapján a gyermekek jogai a következőképpen csoportosíthatók: védelem, ellátás és gondozás, valamint részvétel.

Védelem: A gyermekek biztonságának védelme, többek között a bántalmazás minden formája, az elhanyagolás és a kizsákmányolás elleni védelmet jelenti. Ide tartozik például a menekült gyermekek speciális védelme, a háborús konfliktusokban való részvétel, a szexuális kizsákmányolás, valamint a gyermekmunka tilalma.

Ellátás, gondozás: A gyermekek alapvető létszükségleteinek biztosítása, amely az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz szükséges, például megfelelő táplálék és egészségügyi ellátás biztosítása vagy az alapvető oktatáshoz való jog.

Részvétel: A gyermekek képességeik fejlődésével egyre inkább képesek dönteni és aktívan részt venni egy közösség életében. Az egyezmény biztosítani kívánja számukra az információhoz való, a gondolat-, vallás-, lelkiismeret-, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyesüléshez való jogot.

Magyarország egy évvel később, 1990-ben írta alá a Gyermekjogi Egyezményt. Az UNICEF figyelemfelhívó kampányához Gyermekbarát Település révén Orosháza is csatlakozott, miután 2017-ben nyerte el ezt a címet, így az elmúlt években a városban sokan kékbe öltöztek a világnap alkalmából.

Az évek óta visszatérő hagyományt, azaz a Polgármesteri Hivatal és a Petőfi Művelődési Központ kivilágítása az ismert körülmények miatt most nem jöhetett létre, de élőképet is alkottak, valamint több üzlet kirakata is kék ruhákkal volt tele. A város iskolái is szívet formáltak a dátum alkalmából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.