- hirdetés -

Az idei év se múlik el égi látványosságok nélkül. Február vége, illetve március igen gazdag lehet észlelésekben. Ismét érdemes lesz az égre tekintenünk.

Február végén két üstökös is feltűnik az égen, melyek már kisebb távcsővel is megfigyelhetőek. Egyikük március végén szabad szemmel is látható lesz. Jelenleg a 12P/Pons-Brooks üstökös fényessége továbbra is növekszik, ahogy közeledik a Naphoz és a Földhöz. Sokáig velünk marad, a legnagyobb közelsége június 12-én lesz. Március elején még a kora hajnali órákban, de a  hó vége felé három órával napnyugta után nyugszik.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay.com)

A 12P/Pons–Brooks üstököst 1812. július 12-én fedezte fel Jean-Louis Pons. Biztosan visszatérő üstökösnek számít, azonban, ha elszalasszuk, bizony több, mint 70 évet kell rá várni, hogy újra láthassuk.

A másik – C/2021 S3 (PanSTARRS) – üstökös a legnagyobb fényerőben van, de sajnos elég halovány a szabad szemmel szemléléshez.  

Február végén, ha még tehetjük, csodáljuk meg a Jupitert 4 Galilei-holdjaival, mert lassanként eltűnik az égboltunkról. Március 2-át követően egyre közelebb kerül a látóhatárhoz, eközben a Vénusz még távolodik tőle és egyre magasabban áll esténként.

Amit viszont érdemes megnézni, február végén mindketten a Hold társaságában járnak, március másodikán pedig közeli Vénusz-Jupiter együttállás lesz. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.