- hirdetés -

Ahogy mindig, áprilisra is közzétette a Svábhegyi Csillagvizsgáló, milyen égi jelenségekre lehet számítani a hónapban. Az előrejelzések szerint rengeteg együttállást tekinthetnek majd meg az égbolt szerelmesei, de a Lyridák meteorraj is érkezik, és habár Magyarországon nem lesz látható, de online nyomonkövethetjük majd az észak-amerikai napfogyatkozás mozzanatait is.

– Április rendszerint a 60-70 fokos magasságban delelő galaxisok, valamint a részben már látható nyári Tejút megfigyeléséről szól. Az idei április viszont olyan mértékben szállítja a látnivalókat, hogy erre alig marad idő – fogalmaz a svabhegyicsillagvizsgalo.hu, melynek bejegyzéséből emeltünk ki néhány jelenséget.

Azok, akik szeretik kémlelni az eget és foglalkoznak a csillagászat rejtelmeivel már április 3-án hajnalban egy különleges csillagfedésre lehettek figyelmesek. A 4,9 magnitúdós Terebellum II csillagot a Hold sötét oldalán, a Nyilas csillagképben láthatták kilépni. Ennek megfigyelése azonban igazi kihívást jelentett.

A csillagvizsgáló szerint a következő égi látványosság április 6-án érkezik a Mars (1,1 magnitúdó), a Szaturnusz (1,1 magnitúdó) és a holdsarló szoros háromszögével. Mindez hajnalban 5 óra 38 perc körül lesz a legjobban látható, azonban a felkelő nap miatt érdemes legalább egy kézi távcsővel készülni. Két nappal később, április 8-án ismét igazi különlegességek érkeznek, ebből az egyiket azonban csak az Észak-Amerikában élők élvezhetik élőben.

– A 20 legnagyobb kisbolygó közé tartozó, 1904-ben felfedezett (532) Herculina kerül ezen az éjszakán oppozícióba. Az aszteroida – amelynek érdekessége, hogy egy körülbelül 45 kilométer átmérőjű holdacska is kíséri – 8,9 magnitúdós fényességű lesz, és már alkonyat után kereshetjük a keleti égbolton az Arcturus közelében – fogalmaz weboldalán a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Fotó: Stellarium-web.org

Emellett Észak-Amerika egyes területein teljes napfogyatkozás lesz észlelhető, melyet Magyarországról csupán közvetítésekből figyelhetünk meg. Másnap azonban, április 9-én lehetőségünk lesz észlelni a cérnavékony – 23 órás 38 perces – holdsarlót. Április 10-én ehhez csatlakozik a Jupiter, az Uránusz, valamint a már-már szabad szemmel is látható 12P Pons-Brooks üstökös is egy látványos együttállásra.

Április 11-én ismét együttállásnak lehetünk szemtanúi, a Mars és a Szaturnusz hajnalban lesz a leginkább látható. Ezen napon egyébként összesen négy égi látványosság fogad majd minket. A részletekről érdemes a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán tájékozódni.

Április 13-án ismét egy együttállás vár. A Hold, a Castor és Pollux fog megjelenni egyvonalban, míg 16-án a félhold lesz jól kivehető a tavasz egyik legkedveltebb objektuma, a Méhkas vagy Jászol felett. Azt ezt követő napokban további együttállásokat is megfigyelhetünk, ami azonban a csillagászok mellett a laikusokat is érdekelheti az a Lyridák meteorraj. Ennek maximuma április 22-én tetőzik. Óránként akár 18 meteorrajt is láthatunk, azonban a telihold fénye mindezt könnyen elnyomhatja.

Fotó: Stellarium-web.org

A további együttállások után április 29-án ismét ezzel búcsúzik a hónap. A Mars 1,1 magnitúdós, míg a Neptunusz 7,9 magnitúdós fénnyel pislákol majd az égbolton.

Kiemelt kép: Palyov Norbert

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.