- hirdetés -

Ismét érdemes lesz tekintetünket az ég felé fordítani a következő napokban. 2024 egyik legszebb égi jelensége közeledik, az Éta Aquariidák meteorhullása.

Az április 15. és május 27. között tartó látványosság csúcspontja május 4-6. közé esik, amikor 50 hullócsillag is feltűnhet felettünk. Az alacsonyan látható hullócsillagok ellenére a Hold kedvező állása miatt kevés lesz a természetes szennyező fény, így várostól távol eső helyeken, nyugodtan lehet élvezni eme pazar csodát. A meteorraj a Halley-üstökösnek köszönheti létét, annak nyomvonalán, üstökös által hagyott vastag törmelékhalmazból épül fel, arról szétszóródva követi pályáját és mi ezt keresztezzük.

(Illusztrációs fotó: pixabay.com)

Lassan búcsút kell vennünk a látható bolygóktól, mert mind a Nap közelségébe kerülnek. Még el lehet csípni a Jupitert a nyugati égbolton, ahogy a látóhatár felett lassan alácsúszik. Persze ez sem lesz érdekesség nélkül, együttállásban lesz az Uránusszal, mely kisebb távcsővel is könnyen megfigyelhető. Legközelebb bolygószomszédainkat már csak a nyári hónapokban fogjuk látni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.