- hirdetés -

Akár szabad szemmel is látható lesz az az üstökös, amely utoljára 71 évvel ezelőtt haladt el a Föld mellett. A 12P/Pons-Brooks, másnéven az Ördög Üstököse a csillagászok szerint a következő napokban ragyog majd a legfényesebben, így érdemes lehet az eget kémlelni.

Akik az eget mustrálják akár szabad szemmel is észrevehetik majd az üstököst, mely a napokban halad el bolygónk mellett. A csillagászok azonban hangsúlyozzák, egy kis távcső, vagy teleszkóp segítségével kaphatunk tökéletes képet a látványosságról – írja az indepent.co.uk.

A 12P/Pons-Brooks 71 éve volt legutóbb látható, a következő két hétben azonban ismét a Föld közelében ragyog majd. Az Ördög Üstököse bizonyos időközönként fényesebb, így a csillagászok abban reménykednek, lesz még ilyen periódus abban az idő-intervallumban, míg elhalad. Aki látni szeretné, annak érdemes az Androméda-galaxis alatt, kicsit balra keresnie. A legjobb pedig, ha egy olyan helyen figyeljük az égboltot, ahol teljesen sötét van és nem zavarják fák vagy épületek a kilátást.

Tévhit, hogy az üstökösök olyan gyorsan haladnak el, mint egy hullócsillag, éppen ezért van lehetőség heteken keresztül arra, hogy megfigyeljük. Egy éjszaka alatt ugyanis csak kis utat tesz meg. Érdemes tehát a csillagok szerelmeseinek jobban figyelni, hiszen legközelebb csak 2095-ben találkozhatunk az égi jelenséggel.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.